Duitse treinen rijden met Kerst

Acties op het Duitse spoor zijn voorlopig uitgesloten. De directie van Deutsche Bahn en de machinistenvakbond GDL zijn na maandenlange strijd en stakingen voor het eerst weer serieus aan het onderhandelen over een loonakkoord.

„Zolang er onderhandeld wordt, staken we niet”, zei GDL-chef Manfred Schell gisteren, die daarmee zijn eerder gedane voorspelling waarmaakt dat de treinen met de feestdagen gewoon rijden. Afgelopen tijd hebben de stakingsacties van zijn bond tot veel overlast geleid.

De machinisten eisen een eigen cao, los van het overige treinpersoneel, en een loonsverhoging tot 31 procent. Het compromis waarover nu onderhandeld wordt, zou als basis de ‘mantel-cao’ van Deutsche Bahn hebben. Maar de GDL zou als enige spoorwegvakbond de mogelijkheid krijgen om aparte akkoorden af te sluiten over loon en werktijden.

Details ontbreken nog. De gesprekken worden met argusogen gevolgd door vrijwel alle Duitse werkgevers en vakbonden, die om uiteenlopende redenen veel te verliezen hebben bij een geheel eigen loonakkoord voor machinisten dat mogelijk als voorbeeld wordt genomen voor toekomstige cao-onderhandelingen.

Schell en zijn gesprekspartner van Deutsche Bahn, directeur Hartmut Mehdorn, zeiden gisteren dat de onderhandelingen wel tot eind januari zullen duren.