De meest zonnige rugzak

Zelf zonne–energie verzamelen

Tja, daar zit je dan op een miezerige sinterklaasavond in Nederland. Als je nóg een goede reden zoekt om naar een zonnig land te verhuizen, kijk dan even op de site van Voltaic Systems. Daar is deze groene rugzak te koop, met ingebouwde accu (4,400 mAh Lithium Ion) en zonnepaneel. Het systeem wordt geleverd met elf adapterpluggen, zodat je vrijwel elke gsm, mp3-speler of pda meteen kunt opladen. De accu is schakelbaar naar 3,6, 5 of 7,2 volt – de meest gangbare voltages bij gadgets.

Op de website van Voltaic Systems is een uitgebreide lijst te vinden van welke voltages er bij welk apparaat horen. Voor de gebruikers van zeer exotische gadgets zijn aparte adapters te koop. Om de gehele accu op te laden moet je tien uur in de volle zon liggen, voor een volle iPod is vijf uur voldoende. Is de strandvakantie al geboekt?

Marc Hijink

Prijs circa 200 dollar, verkoopadressen: voltaicsystems.com