De manager bij een bank

Nuria Reques (35)

Studie: Politicologie, Universiteit Leiden (1990-1996)Werk: Teammanager bij ING NederlandHuis: herenhuis uit 1903Draagt: zakelijke kleding, vrijdag casualBruto maandsalaris: 4.600 euro

Wat doet een politicoloog bij een bank?

„Toen ik afstudeerde kwam net de IT-sector heel erg op. Daar kreeg je al snel een lease-auto. Ik onderneem graag en ik houd wel van auto’s. Ik begon als programmeur en maakte al snel carrière. Als politicoloog word je als generalist opgeleid. Ik ervoer het als een gemis dat ik niet echt een vak heb geleerd. Toch sla ik nog altijd soms mijn studieboeken erop na, ik zou die studie zo weer kiezen. Uiteindelijk ben ik bij de Divisie Intermediair van ING terechtgekomen. Ik stuur 23 mensen aan.”

Bouw je bewust aan je carrière?

„Ja. Ik weet welke diploma’s ik wil halen. Ik ben nu met een ‘black belt-opleiding’ bezig. Dat is helemaal hip, elk groot bedrijf heeft het. Daarbij leer je hoe je een afdeling efficiënt kunt inrichten. In mijn geval blijft het dan niet bij een cursusje, dan wil ik ook echt een certificaat.”

Wat wilde je vroeger worden?

„Politie te paard. Echt waar. Dat lijkt me nog steeds erg leuk. Nederland veiliger maken. Ik bekijk nog af en toe welke cursussen er zijn. Ik heb me ooit opgegeven voor de vrijwillige politie, maar dat ging dan weer niet omdat ik overgekwalificeerd was.

„ Ik doe ander vrijwilligerswerk, ik help ex-gedetineerden aan een baan. Ze hebben vaak stoute dingen gedaan, maar het zijn meestal geen slechte mensen. Ik wil ze helpen. Het is voor mij een soort morele plicht. Ik heb het erg goed en doe graag iets terug.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

„Die politiedroom laat me niet los. Maar het zou nu wel echt een stap terug zijn. Ik vind het leidinggeven ook erg leuk. Als er allemaal blije, tevreden mensen op mijn kantoor werken, heb ik daar zo veel plezier van. En ik ben moeder van twee kinderen. Dus daar zoek ik de balans in. Misschien wil ik wel meer gaan coachen, met die black belt.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk