De magie is terug. Zegt Led Zeppelin

Twintig miljoen mensen meldden zich onlangs via internet aan voor een kaartje voor het eenmalige reünieconcert van rockgroep Led Zeppelin, aanstaande maandag in de Londense O2 Arena. Maar die kan ‘slechts’ 20.000 mensen herbergen. Een fan betaalde zelfs 116.000 euro voor twee kaartjes, op een liefdadigheidsveiling van de organisatie Children in Need.

Het langverwachte reünieconcert is een eerbetoon aan platenbaas Ahmet Ertgun van Atlantic Records, die vorig jaar overleed. De samenstelling van de band is overigens wel veranderd; Jason Bonham vervangt zijn vader John, die in 1980 overleed aan een overdosis alcohol. Met zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page en bassist John Paul Jones repeteerde hij de afgelopen maanden in het diepste geheim voor het concert.

Twintig miljoen verstokte fans; dat is nogal wat voor een band die in een kwart eeuw nauwelijks meer een teken van leven heeft gegeven. Maar met rockklassiekers als Whole lotta love, Stairway to heaven en Kashmir heeft Led Zeppelin door de jaren heen wel zijn magische aura van hardrockpioniers behouden. En nog altijd spreekt de band tot de verbeelding. Zo hebben ‘jongere’ groepen als The Beastie Boys, Foo Fighters en Wolfmother zich gretig laten inspireren door de manier waarop Led Zeppelin de bluesmuziek van oude Amerikaanse muzikanten omvormde tot een monumentale rocksound. Oosterse invloeden, akoestische folk en mystieke teksten over elfjes en feeën droegen bij aan de aantrekkingskracht.

De magie is er nog volop, zegt de inmiddels 41-jarige Jason Bonham in het tijdschrift Rolling Stone over zijn repetities met de drie rockveteranen. (Plant is 59, Page en Jones zijn beiden in de zestig). Nieuwe platen hoeven ze niet meer te maken; het nieuw samengestelde verzamelalbum Mothership staat hoog in de internationale albumlijsten. Wel maakte Robert Plant onlangs nog een nieuw album, het prachtig ingetogen Raising Sand, met countryzangeres Alison Krauss.

Die magie was er overigens niet altijd. Bij het laatste concert van Led Zeppelin in Nederland, in 1980, ontmoette ik als gelegenheidshulpje voor de roadies Robert Plant. Hij verveelde zich volgens eigen zeggen suf op tournee, en was daarom begonnen met een schriftelijke cursus sociologie. Intussen droegen handlangers de gereedstaande flessen champagne naar de vier afzonderlijke limousines. Direct na het optreden scheurden die limo’s het sportpaleis uit, elk met één bandlid aan boord. Een hechte band was Led Zeppelin toen al niet meer.

Nu meldt Jason Bonham in Rolling Stone echter opgetogen dat het bandgevoel terug is. Er deed zich de afgelopen tijd slechts één probleem voor: Jimmy Page brak zijn pink. Het zou een signaal kunnen zijn van een duistere mythe die de band achtervolgt. De leden, met name Page, hebben zich vastgebeten in de opvatting dat er altijd iets mis moet gaan – een soort zwarte magie. Twintigduizend gelukkigen weten er volgende week het fijne van.