De gemeentebestuurder

Remco Spek (35)

Studie: Politicologie, Universiteit Leiden (1991-1996). MBA Public Governance, Nyenrode Business Universiteit (2002-2003).Werk: Afdelingshoofd kwaliteit en middenbestuur bij het stadsbestuurscentrum van de gemeente Dordrecht.Huis: hoekhuis Draagt: meestal een pakBruto maandsalaris: 5.400 euro

Vertel eens iets over uw werk?

„Ik heb deze baan nu een half jaar. Ik stuur een afdeling van zes mensen aan bij de gemeente Dordrecht. Ik houd me bezig met onder andere personeelsbeleid, ICT, communicatie. Omdat we steeds meer samenwerken met omliggende gemeenten verandert constant van alles. Dat is erg inspirerend.

„Hiervoor werkte ik negen jaar bij Binnenlandse Zaken. Daar heb ik me kunnen ontwikkelen en mooie carrièrestappen kunnen maken. Ik begon als een soort trainee en werd uiteindelijk projectleider en interim-manager. Maar ik had op een bepaald moment alles wel gezien. Dan is het tijd om iets anders te gaan doen.”

Wat wilde u vroeger worden?

„Toen ik heel klein was, wilde ik zoals zo veel jongetjes bij de brandweer of straaljagerpiloot worden. Daarna had ik niet echt een wens. Misschien heb ik daarvoor een te goede jeugd gehad; ik had er altijd vertrouwen in dat het goed kwam. Tijdens mijn studie begon ik in te zien dat ik graag bij de rijksoverheid wilde werken.”

De ambtenarij staat als saai te boek. Klopt dat?

„Ik heb geen saai werk. Er zit juist veel dynamiek in. De overheid is soms traag ja, maar dat komt ook omdat je alles moet verantwoorden. Ik hoor de hardnekkige vooroordelen over ambtenaren vaak, maar ik haal mijn schouders erover op. Als ik een keuken koop, zie ik ook zo verschrikkelijk veel verkeerd gaan. Dan denk ik, mensen kijk eerst eens naar jezelf.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

„Ik zit hier pas kort, dus ik blijf de komende vijf jaar nog wel bij de gemeente. Daarna komt er een vervolgstap. Ik wil groeien, maar ik weet nog niet precies in welke richting. Misschien meer een vrije adviesrol of ergens als eindverantwoordelijk directeur.”