Corus verkoopt smelterijen aan Amerikanen

Corus verkoopt zijn laatste aluminiumactiviteiten aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij American Industrial Acquisition Corporation (AIAC). Corus meldde gisteren een intentieverklaring van deze strekking te hebben ondertekend.

AIAC is niet van plan personeel te ontslaan of activiteiten te verplaatsen, zegt een woordvoerder van Corus in Londen. De overnamesom is niet bekendgemaakt.

Het gaat om twee aluminiumsmelterijen in Delfzijl en in Voerde (Duitsland). De smelterijen produceren meer dan 200.000 ton aluminium per jaar. In Delfzijl werken 475, in Voerde 481 mensen.

De vakbond wil graag schriftelijke garanties over de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden, zegt Ad de Vos van de FNV. „Vaak zegt een bedrijf bij aankoop op de huidige voet door te willen gaan, maar dan krijgt men later spijt”, zegt De Vos. „Dus willen we dat AIAC en Corus gezamenlijk met ons een verklaring ondertekent, zodat er rust komt. Als de koper echt van plan is met het huidige bedrijf verder te gaan kan dat geen probleem zijn.” Bij de verkoop van Corus zelf is dat destijds ook gebeurd, zegt De Vos, dus „Corus zal daar niet vreemd van kunnen opkijken”. Volgende week praat de bond met de eigen directie.

AIAC is een Amerikaanse private-equityfirma die investeert, aldus een woordvoerder van Corus, in bedrijfsonderdelen die onder hun capaciteiten presteren. AIAC heeft investeringen in luchtvaart, auto-industrie of petrochemie. Recentelijk heeft het onderdelen gekocht van bedrijven als Siemens en Lockheed Martin.

De intentieverklaring is niet-bindend. De „interne overleg- en adviesprocedures” zijn nu pas begonnen, deelt Corus mee. De bedoeling is dat de koopovereenkomst in maart volgend jaar wordt getekend. De twee smelterijen zijn de laatste aluminiumactiviteiten van Corus. In 2006 zijn de walserijen aan Aleris verkocht.