Chinezen willen 136 mld bieden voor Rio Tinto

Baosteel, het grootste staalbedrijf van China, overweegt om samen met andere Chinese staalfabrikanten een bod van ten minste 200 miljard dollar (136,5 miljard euro) uit te brengen op het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto.

Dat heeft de Chinese staatskrant de 21st Century Business Herald gisteren bericht op zijn website. De krant baseert zich op uitlatingen van de topman van Baosteel, Xu Lejiang.

Rio Tinto is het op twee na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het concern wees onlangs een vijandig overnamebod van 138,1 miljard dollar (93,9 miljard euro) af van het eveneens Brits-Australische BHP Billiton, de nummer één in de wereld.

Volgens topman Xu van Baosteel wordt nog nagedacht over een eventueel bod op Rio Tinto en staat er nog niets op papier. Wel zei hij de kans groot te achten dat zijn onderneming daadwerkelijk met een bod komt, al betwijfelde hij of 200 miljard dollar wel genoeg is om een bod te doen slagen.

Volgens berichten in de Chinese media zouden Chinese staalfabrikanten elkaar gisteren ontmoeten bij de Nationale Ontwikkeling en Hervorming Commissie, het belangrijkste Chinese planbureau, om een eventueel bod te bespreken. Maar sommige grote Chinese staalfabrikanten zeiden van niets te weten, zoals bijvoorbeeld de topman van Shougang Group.

Staalfabrikanten in China, en ook in Japan, Zuid-Korea en Europa, verzetten zich tegen de overname van Rio Tinto door BHP Billiton. Als grootafnemers vrezen zij de macht van zo’n grote grondstoffencombinatie.

Op de beurs van Londen steeg het aandeel Rio Tinto gisteren met 72 pence tot 5,51 Britse pond. Het eveneens in Londen genoteerde BHP Billiton daalde gisteren licht met 14 pence tot 1,56 pond. (AP, Reuters, AFP).