China wil hulpfonds klimaat

China heeft op de klimaatconferentie op Bali aangedrongen op een snelle wereldwijde verspreiding van westerse technologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. China benadrukte gisteren dat klimaatverandering in de eerste plaats de schuld is van het Westen. China is binnenkort de grootste CO2-producent ter wereld, maar vindt het niet rechtvaardig als het land nu al verplichtingen krijgt opgelegd.

„De Verenigde Staten vormen het echte obstakel”, aldus Hu Tao van de universiteit van Peking. „Natuurlijk moet China deel zijn van de oplossing van het probleem. Maar het antwoord begint bij wat de rijke landen doen om hun emissies te reduceren en om ons te helpen met het reduceren van die van ons.” Hij doelt daarbij onder andere op het instellen van een fonds om westerse klimaattechnologie betaalbaar te maken voor ontwikkelingslanden.

Japan heeft zich op de eerste dagen van de conferentie de woede op de hals gehaald van milieuorganisaties met de opmerking bij de onderhandelingen te willen uitgaan van „het kleinste gemene veelvoud”. Asked Kawasaka, van milieuorganisatie Kiko Netwerk uit Tokio, vraagt zich af of Japan met het stellen van zulke beperkte doelen „probeert de Verenigde Staten te behagen”.

Volgens een woordvoeder van de Japanse delegatie is dat inderdaad de bedoeling. „We willen niet dat de VS buiten de besluitvorming blijft. Ons hoofddoel is beginnen met onderhandelen” voor een nieuw akkoord als het Kyoto-protocol in 2012 afloopt. We kunnen dan altijd elementen toevoegen.” Harlan Watson, onderhandelaar namens de VS, zei „veel overeenkomsten te zien tussen het Japanse voorstel en het standpunt van de VS”. (AP, Reuters, AFP)

Debat over klimaatconferentie via nrc.nl/klimaatblog