Celtic verder ondanks verlies tegen Milan

Celtic heeft zich voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League voetbal. De Schotse landskampioen verloor gisteravond de laatste groepswedstrijd met 1-0 van AC Milan, maar door de nederlaag van Sjaktar Donetsk thuis tegen Benfica (1-2) gaat Celtic als tweede in de groep door.

AC Milan, waar Clarence Seedorf aan de zijde van Gouden Bal-winnaar Kaká zijn honderdste duel in de Champions League speelde, was als eerste in de groep al zeker van kwalificatie. Toch stuurde Carlo Ancelloti geen B-elftal het veld in. Naast Seedorf en Kaká stonden ook Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi, Gennaro Gattuso en Massimo Ambrosini gewoon in de basis. Inzaghi bracht de titelverdediger in de Champions League in de 70ste minuut op voorsprong. Hij bracht daarmee zijn totaal aantal doelpunten in clubtoernooien van de UEFA op 63, éen meer dan de voormalige spits van Bayern München Gerd Müller. AC Milan eindigt voor het zesde jaar op rij als groepswinnaar in de Champions League.

In een trage en rommelige wedstrijd veranderde de score niet meer. Celtic had wel een gelijkspel nodig om helemaal zeker te zijn van kwalificatie, maar door de score in Oekraïne kon het zich zelfs een nederlaag veroorloven. Celtic verloor alle uitwedstrijden, maar wist in het eigen Celtic Park wel drie keer te winnen. De Nederlanders Jan Vennegoor of Hesselink en Evander Sno begonnen gisteren op de bank. Beiden kregen in de tweede helft wel speelminuten.

Benfica speelt dankzij de uitzege na de winterstop verder in het UEFA-Cuptoernooi. Het zag Oscar Cardozo al vroeg in de wedstrijd tweemaal scoren. Sjaktar is door de nederlaag Europees uitgeschakeld. Bij winst had het team voor het eerst de knock-outfase van de Champions League bereikt.

Volgende week kan na Celtic ook nog Rangers de tweede fase van de Champions League bereiken. De andere club uit Glasgow heeft thuis aan een punt tegen het Franse Olympique Lyon voldoende voor kwalificatie. Het zou voor het eerst zijn dat twee Schotse teams de laatste zestien bereiken. De Schotse voetbalbond hoopt zo op die prestatie dat het Rangers het komende weekeinde vrij heeft gegeven.