Birma bouwt aan nieuwe hoofdstad maar ‘zonder vliegverbindingen’

Birma bouwt aan nieuwe hoofdstad maar ‘zonder vliegverbindingen’ Naypyidaw, 5 dec. Naypyidaw, 5 dec. Ruim 300 kilometer ten noorden van de oude hoofdstad Rangoon, Birma, wordt de nieuwe hoofdstad Naypyidaw uit de grond gestampt. In november 2005 verplaatsten de autoriteiten van Birma steeds meer ministeries naar Naypyidaw, een tot dan toe geïsoleerd, stoffig plaatsje, om daar een nieuwe hoofdstad te realiseren.„Rangoon begon te druk te worden”, zei de Birmese regering. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in mei een weinig flatteus commentaar op de nieuwe hoofdstad. Uitgestorven straten en lege ministeries. „Een bloeiende nieuwe stad opzetten in dit stukje land, zal ongetwijfeld een enorme uitdaging zijn voor deze regering”, schreven de Chinezen volgens The New York Times. „Vooral gezien de relatieve economische achteruitgang van Birma, moet het realiseren van zo’n groot project een hoop tijd kosten.” Chinese diplomaten suggereerden weinig zin te hebben in een verhuizing naar deze nieuwe hoofdstad. Een jaar na de eerste militaire verhuizing naar Naypyidaw, waren alle ministeries van Birma verplaatst.De meeste ambtenaren verhuizen naar de stad zonder hun familie. Daarvoor zijn er nog te weinig faciliteiten. Of, zoals The New York Times droogjes constateert: „Dit zou wel eens de enige hoofdstad kunnen worden zonder bereik voor mobiele telefoons en zonder internationale vluchtverbindingen. En je zult er ook geen etenskraampjes vinden die de straten blokkeren.” Dit is niet de eerste keer dat de machthebbers in Birma van hoofdstad veranderen, maar het zou kunnen dat deze stad langer meegaat, aldus de Indiase krant The Hindu. (Foto AFP) Daily wage laborers work at a pavement in the newly constructed residential quarters in Myanmar's new administrative capital Naypyidaw, 03 December 2007. The Economist Intelligence Unit, a London-based research firm, has estimated Myanmar's economy has actually contracted by 2.0-3.0 percent from 2003 to 2005, and the IMF has put inflation at nearly 40 percent. AFP PHOTO / Khin Maung WIN AFP