Arrestatie doodverklaarde kanoër

Het leek aanvankelijk een treurig verhaal met een happy end. Afgelopen zaterdag meldde de al jaren doodgewaande gevangenisbewaarder John Darwin (57) zich plotseling bij een politiebureau in Londen, gebruind en zo fit als een hoentje. Reden tot grote blijdschap voor zijn volwassen kinderen en zijn vrouw Anne, die inmiddels in Panama bleek te zijn gaan wonen.

Maar het verhaal nam al snel een bittere wending. Waar heeft u gezeten sinds u in april 2002 bij een kanotochtje op de Noordzee vermist raakte, informeerde de politie. Nee, daarover kon Darwin de politie helaas niets vertellen. Hij herinnerde zich niets meer van wat er na juni 2000 was gebeurd met hem, zei hij.

Zijn verdwijning had indertijd al opzien gebaard, omdat het die dag windstil op het water was geweest. Maar alleen zijn kano en zijn kleren werden op het strand gevonden. Zelf was John Darwin sindsdien spoorloos. Een lijk werd nooit gevonden. Pas twaalf uur na zijn verdwijning werden politie en kustwacht gewaarschuwd.

Een jaar na zijn verdwijning werd Darwin formeel dood verklaard en kon zijn vrouw Anne de overlijdensverzekering incasseren. Een paar maanden geleden verkocht ze de twee huizen, die ze in hun woonplaats Hartlepool bezaten. Ze vestigde zich in Panama, waar ze vorig jaar al was geweest en een appartement had gekocht.

En, zo suggereerde vanochtend een foto in het boulevardblad Daily Mirror, ze was daar niet alleen geweest. Een man, die verdacht veel op haar doodverklaarde echtgenoot leek, stond breed lachend aan haar zijde, de flats van Panama City op de achtergrond.

Een en ander noopte de politie er toe Darwin in de vroege ochtenduren alsnog te arresteren. Onduidelijk blijft hoe Darwin ongemerkt in Panama heeft kunnen komen, als hij daar inderdaad is geweest. Evenmin is helder waarom hij zich uiteindelijk zelf bij de politie heeft gemeld. Ondertussen houdt Anne er rekening mee dat ze de uitkering wegens John’s overlijden moet terugbetalen.