Agressief hamsteren bij grote overnames

Uitzender Randstad volgt de nieuwe trend bij overnames. Koop direct aandelen van je prooi. Daarmee ontmoedig je tegenstrevers en ook speculanten die mikken op een hoger bod.

Kopen, kopen, kopen. Aandelen inslaan nu ze nog goedkoop zijn en voordat een eventuele tegenstrever ze al heeft weggekaapt.

Randstad heeft de afgelopen twee dagen de truc herhaald die sinds de zomer al door meer overnemende bedrijven is uitgehaald. Het uitzendconcern bleek vanmorgen in de twee dagen direct na het bod op concurrent Vedior een belang in dat bedrijf te hebben opgebouwd van ruim 10 procent.

Danone zette in juli de trend bij Numico, KPN volgde het voorbeeld bij de overname van automatiseerder Getronics, Tomtom verzuimde het in eerste instantie bij Tele Atlas. Toen concurrent Garmin bij zijn tegenbod wel direct 5 procent van de aandelen Tele Atlas ingeslagen bleek te hebben, maakte Tomtom het een week later direct goed. Niet alleen een knock-outbod, maar ook de mededeling dat Tomtom al 28,2 procent van de aandelen bezat, deed de Amerikaanse concurrent afdruipen.

Vroeger wachtten bedrijven die een vriendelijk bod uitbrachten rustig of aandeelhouders hun stukken tegen de geboden prijs aanboden. Nu wordt er direct agressief gehamsterd.

Natuurlijk, het is goedkoop want met de hoge premies die bij overnames worden betaald, duurt het even voor koersen zijn gestegen tot de overnameprijs. En soms haalt hij deze niet. De koers van Vedior is de eerste twee dagen blijven hangen op ongeveer 18 euro, terwijl het bod van Randstad maandag nog 20,19 euro per aandeel waard was. Maar Randstad betaalt een groot deel in aandelen. De belegger krijgt slechts 9,50 euro in contanten en de rest van het bod in aandelen Randstad. Die zijn inmiddels fors gekelderd, waardoor het bod inmiddels rond de 19 euro waard is geworden.

Dat de koers van Vedior niet is opgelopen naar de overnameprijs, wijst erop dat beleggers niet zitten te wachten op een aandeel Randstad en liever nu hun aandelen Vedior van de hand willen doen voor een lagere, contante prijs.

Voor Randstad biedt dat de mogelijkheden om goedkoper in te slaan. In de afgelopen twee dagen heeft Randstad al ongeveer 35 miljoen bespaard op zijn bod. Een schijntje van de 3,5 miljard die het bod waard is, maar toch leuk meegenomen.

De vraag is hoe ver het uitzendconcern wil gaan. Niet voor niets wordt de overname van Vedior voor een flink deel betaald met aandelen, Randstad heeft gewoon niet genoeg cash. Vanmorgen was de handel in het aandeel Vedior al een stuk lager dan de afgelopen twee dagen. Randstad lijkt een pauze in te lassen. Het signaal dat het bedrijf wil geven, is nu dan ook wel duidelijk.

Want dat is de ware reden achter de inkoopmanie van overnemende bedrijven: zij willen eventuele andere bieders ontmoedigen. Zeker omdat Randstad zijn bod al gestand doet als het 67 procent van de aandelen Vedior in handen heeft, is het voor een tegenstrever nu erg lastig om nog iets te doen.

Toch komt de inkoop door Randstad als een verrassing. Maandag bezwoeren de twee Nederlandse uitzendconcerns nog dat ze geen tegenbod verwachten van de buitenlanders Adecco en Manpower, de enige twee grote tegenspelers op de wereldmarkt. Ook van opkoopfondsen werd geen tegenbod verwacht, omdat deze private-equityfirma’s op dit moment slecht de miljarden kunnen lenen die ze nodig hebben voor een overname als deze. Een betrokken bankier zei afgelopen maandag ook niet te verwachten dat speculatieve beleggers nog op een hoger bod zouden gaan speculeren. Ook dat is een motief om zelf al aandelen direct in te slaan, omdat anders hedgefondsen de koers van de prooi opjagen in de hoop op een hoger bod.

Randstad en Vedior kiezen het zekere voor het onzekere. Advocaten en bankiers hebben de truc nu ontdekt. Voor beleggers een aangename gedachte dat ze hun aandelen direct kwijt kunnen tegen een koers die de geboden prijs wellicht niet haalt, maar allicht hoger zal zijn dan voor het bod. De 18 euro waarop Vedior nu schommelt is nog altijd veel hoger dan de 12 euro van een week geleden.

    • Daan van Lent