Aanslag Kabul eist 16 levens

Bij een zelfmoordaanslag op een legerbus in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vanochtend zeker zestien mensen gedood. De slachtoffers zijn acht militairen en acht burgers, onder wie kinderen. De dader reed met zijn auto met explosieven in op de bus tijdens de ochtendspits in het zuidwesten van de stad.

Het dodental van „ten minste” zestien werd vanochtend genoemd door een woordvoerder van de door de NAVO geleide internationale vredesmacht ISAF. Een zegsman van het Afghaanse ministerie van Defensie sprak over zeker twintig doden. Getuigen zeggen dat de bus volledig uiteen werd gereten en dat het moeilijk is het precieze aantal slachtoffers te bepalen. Enkele gewonden die naar ziekenhuizen zijn gebracht, zouden er zeer slecht aan toe zijn.

Politie en militairen zijn ook in hoofdstad Kabul steeds vaker het doelwit van aanslagen, vermoedelijk uitgevoerd door de Talibaan. Gisteren nog raakten 22 mensen gewond bij een aanslag op een konvooi van de NAVO in de buurt van het vliegveld. Geen van de NAVO-militairen was onder de slachtoffers. Die aanslag gebeurde op het moment dat de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, op bezoek was in Kabul. Een zegsman van de Talibaan sprak over een „welkomstgebaar”.

In juni vielen in Kabul 24 doden bij een aanslag op een bus met agenten, op 29 september dertig doden (28 Afghaanse militairen en twee burgers) en op 2 oktober elf doden, evens bij een aanslag op een bus met politieagenten. Anderhalve week geleden werden even buiten de hoofdstad negen burgers en een Italiaanse militair gedood door een zelfmoordaanslag bij de opening van een brug.

Naar schatting zijn de afgelopen twee jaar in totaal meer dan 10.000 mensen gedood in heel Afghanistan. Daarbij valt op dat de laatste maanden ook meer aanslagen plaatsvinden in het noorden. Gisteren nog vroeg de Afghaanse legerleider Bismillah Khan Gates om meer adviseurs, trainers en materieel om de Talibaan te kunnen bestrijden. (AFP, Reuters, AP)