Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers (92) overleden

Rotterdam. De Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers (1915) is zaterdag overleden op 92-jarige leeftijd. In Nederland werd zij in 1991 met de P.C. Hooftprijs onderscheiden. Op veertienjarige leeftijd ontdekte ze, dankzij een strafwerkopdracht, dat ze kon dichten. Ze debuteerde in 1936 met de bundel Belydenis in die skemering, drie jaar later gevolgd door Die stil avontuur. Intussen was ze letteren gaan studeren in Johannesburg. Daarna werkte ze een tijd als journalist. Aan het eind van de jaren vijftig was Eybers een in Zuid-Afrika in brede kring gewaardeerde dichteres, met zeven bundels op haar naam. Na haar echtscheiding besloot ze in Amsterdam een nieuw leven te beginnen. Gemakkelijk ging dat niet. Eybers bleef dichten, in het Zuid-Afrikaans. Haar bundels bleven zowel in Zuid-Afrika als in Nederland verschijnen. In de loop der jaren begon ze bij de Nederlandse literatuur te horen, zoals blijkt uit de toekenning van de Herman Gorterprijs (1974), de Constantijn Huygensprijs (1978) en, na een speciaal voor haar gemaakte statutenwijziging, in 1991 de P.C. Hooftprijs. Ze was toen 75 jaar oud. In datzelfde jaar verschenen haar Versamelde gedigte, 600 verzen in totaal. Er volgden nog zes bundels, met nog eens 250 verzen. Tot haar negentigste is Eybers gedichten blijven schrijven.