Ziekenhuis dupe dure medicijnen

Ziekenhuizen gaven de afgelopen jaren twee keer zo veel geld uit aan dure geneesmiddelen. De uitgaven zijn tussen 2004 en 2006 gestegen tot 266 miljoen euro. Maar door de verhoogde overheidscompensatie zijn de lasten voor ziekenhuizen beteugeld. Dat blijkt uit de Monitor Dure Geneesmiddelen die minister Klink (Volksgezondheid, CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van Volkgezondheid verricht omdat ziekenhuizen al lang zeggen te weinig geld te hebben om aan de sterk stijgende vraag naar dure medicijnen te voldoen. Voor deze geneesmiddelen kregen ze tot 2006 maximaal 75 procent van de kosten vergoed. Daarna is dat verhoogd tot 80 procent. De overige 20 procent moeten ziekenhuizen uit hun eigen budget betalen.

Ondanks de stijgende inkoopkosten is door de hogere vergoeding de eigen bijdrage van ziekenhuizen in 2006 weer gedaald vergeleken met een jaar eerder. Klink vindt dat het rijk vorig jaar meer dan genoeg geld heeft uitgetrokken om de ziekenhuizen te compenseren. De ziekenhuizen willen echter een volledige vergoeding.

Het geneesmiddel dat voor de sterkte uitgavestijging zorgde was Herceptin. Dat medicijn tegen borstkanker nam 40 procent van de totale toename voor zijn rekening.

Onlangs kwamen de ziekenhuizen met patiëntenorganisaties in verzet tegen het plan van de Nederlandse Zorgautoriteit om per groep patiënten met dezelfde ziekte een aantal medicijnen te selecteren. De vergoeding van de gebruikte medicijnen wordt vanaf 2008 gebaseerd op de prijs van het goedkoopste geneesmiddel dat is geselecteerd.

Volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) betekent dat er dan geen rekening meer gehouden wordt met de specifieke situatie van de patiënt, zoals leeftijd en andere ziekten. De Nederlandse Patiënten en Consumentenorganisatie (NPCF) zegt dat de monitor onvoldoende duidelijkheid verschaft over de oorzaak van de groei van uitgaven aan dure geneesmiddelen. De NPCF weet ook niet hoeveel patiënten het betreft en hoeveel patiënten gedupeerd worden door de geldproblemen die ziekenhuizen zeggen te hebben.