Westen roept Rusland op tot onderzoek naar fraude verkiezingen

Moskou. Europese landen en de Verenigde Staten hebben Rusland gevraagd onderzoek te doen naar klachten over fraude bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Volgens waarnemers van de OVSE en de Raad van Europa zijn de verkiezingen niet eerlijk en niet conform Europese criteria verlopen. De regerende partij Verenigd Rusland van president Poetin won de verkiezingen met 64 procent van de stemmen. In Rusland noemde communistenleider Gennadi Zjoeganov de verkiezingen ”de meest onverantwoordelijke en smerigste” sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Zijn partij won 12 procent van de stemmen. Boris Nemtsov van de liberale SPS, die de kiesdrempel niet haalde, sprak van ”de oneerlijkste verkiezingen in de geschiedenis van het moderne Rusland”. Garry Kasparov, wiens partij niet meedeed: ”De uitslagen hebben niets met de werkelijkheid te maken.”