Website voor veilige horeca

Horecaondernemers in Almelo krijgen in januari toegang tot een speciale website waarop namen en foto’s staan van mensen die zich in het lokale uitgaansleven hebben misdragen. De website zal in een later stadium worden uitgebreid naar horecaondernemers in Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Politie, justitie en horeca proberen zo het uitgaansgeweld in te dammen.

Op de website worden namen en foto’s afgedrukt van personen die problemen hebben veroorzaakt in horecagelegenheden en om die reden met politie en justitie in aanraking zijn geweest. Voor elke overtreding krijgen zij een gele kaart. Twee gele kaarten betekent een rode kaart. Daarmee wordt hun voor bepaalde tijd de toegang ontzegd.

Volgens vicevoorzitter Marc Bout van de afdeling Almelo van Koninklijke Horeca Nederland schendt zijn organisatie hiermee niet de privacy . „Alles is afgedekt en overlegd met justitie”, zegt hij.

Volgens Bout zullen aanvankelijk zo’n twintig horecabedrijven uit Almelo toegang krijgen tot de site. De site wordt beheerd door een Stichting Criminaliteitsbeheersing Twente. De ondernemers leveren zelf foto’s aan.

Op dit moment telt Almelo tien personen in de leeftijd van 19 tot 40 jaar met een door de horeca zelf uitgevaardigd collectief ‘lokaalverbod’. Zij mogen in geen enkele gelegenheid meer naar binnen, zo hebben zij inmiddels per aangetekende brief vernomen.