Wat doe je toch in dat schuurtje?

De Easy Kyp NRC NEXT foto dd 30-11-2007 Workum Ide Venema met zijn uitvinding voor het veilig en makkelijk legen van kruiwagens. ©Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen Essen, Jacob van / Hoge Noorden

U heeft een kruiwagenkiephulp uitgevonden. Hoe kwam u daar zo op?

„Ik werk zeventien jaar in de bouw en heb altijd moeite een volle kruiwagen in een container leeg te storten. Ik moest altijd aan iemand vragen om mee te helpen tillen. En tja, de één heeft een hernia, de ander heeft weer iets anders. Toen ben ik een beetje gaan uitvinden. Anderhalf jaar ben ik bezig geweest in een schuurtje met de ontwikkeling van de Easy Kyp. Je maakt hem vast aan een container, klikt de kruiwagen erin en kunt zo tot honderd kilo lichten.”

Hoeveel heeft dat uitvinden gekost?

„Ik heb er 20.000 tot 30.000 euro in gestoken, uit eigen zak. Dat is heel veel geld, maar het is niet anders. Het was eigenlijk gewoon huishoudgeld. Als ik nu het bedrag overzie denk ik: god waar was ik mee bezig.”

Hoe heeft u uw vinding beschermd?

„Ik heb contact opgenomen met de Nederlandse Orde van Uitvinders en die hebben me wegwijs gemaakt in het octrooienwereldje. Een octrooischrijver – de specialist die het octrooi opstelt – kost 4.000 à 5.000 euro. Het zijn flinke bedragen, maar nu kan ik de Easy Kyp bekendmaken. Mensen vroegen wel eens aan me: wat doe je toch in dat schuurtje? Ja, en dan mag je niets zeggen, hè.”

En hoe nu verder?

„Een constructiebedrijf maakt voor mij tien exemplaren. Die zijn binnenkort klaar. Daarmee wil ik de bouw op om demonstraties te geven. In januari sta ik op een bouwbeurs, daar komt het publiek dat ik moet hebben. Voor kleinere bouwbedrijven is de Easy Kyp misschien te duur, maar containerverhuurbedrijven kunnen hem met een container meeverhuren.”

En dan loopt u binnen?

„De Easy Kyp gaat 2.495 euro kosten, dus ik moet er tien à twintig verkopen om uit de kosten te komen. En dan heb ik mijn uren nog niet eens meegerekend. Natuurlijk wil ik rijk worden, maar ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Op het moment ben ik gewoon in loondienst. Bij mijn pa en daar had ik mazzel bij. Hij deed niet moeilijk als ik tijd aan mijn uitvinding besteedde.”

Ewout Lamé

Heeft u zelf een goed idee? Meer informatie over uitvindingen staat op novu.nl

    • Ewout Lamé