Waarom mogen jongens wel Mohammed heten?

Soedan heeft de Britse lerares met de klassenknuffelbeer ‘Mohammed’ gisteren vrijgelaten. Eerder was ze tot vijftien dagen celstraf veroordeeld wegens belediging van de profeet. Het bracht Lilian Roos uit Amsterdam op de vraag: waarom verbiedt de islam het afbeelden van Mohammed, maar dragen mannen wel zijn naam?

De Koran verbiedt het afbeelden van de profeet (of van mensen in het algemeen) niet uitdrukkelijk, schrijft prof. dr. Ahmed Akgunduz van de Islamitische Universiteit Rotterdam in een e-mail . „Het wordt wel afgeraden in de Hadith, de overlevering van het leven van Mohammed”, schrijft Akgunduz. Het aanbidden van een beeld of afbeelding van de profeet doet geen recht aan zijn gedachtegoed, zo is de redenatie.

Het geven van Mohammeds naam aan een object wordt als verafgoding beschouwd. „Is dat object bijvoorbeeld een speelgoedvarken”, aldus Akgunduz, „dan is er duidelijk sprake van belediging.”

Jóngens vernoemen naar de profeet is wel geoorloofd. De namen Mohammed en Mohamed (met één ‘m’) behoren in de grote steden van Nederland al jaren tot de populairste namen, blijkt uit tellingen van de Sociale Verzekeringsbank. „Een mogelijke verklaring is dat Marokkanen volgens de Marokkaanse wet gebonden zijn aan vaste namenlijsten voor jongens en meisjes”, denkt taalkundige Doreen Gerritzen van het Meertens Instituut. Al is de naamgeving bij Marokkanen (en Turken) niet star, blijkt uit Gerritzens onderzoek over naamgeving onder allochtonen in Utrecht uit 2002.

Jongens, vooral eerstgeborenen, krijgen de naam Mohammed als eerbetoon of voor geluk. Volgens Gerritzen staat in de Koran dat als je je zoon Mohammed noemt, God elke ochtend en avond een engel stuurt om voor je te bidden. Zoals een oude islamitische spreuk luidt: ‘Als je honderd zonen hebt, noem ze allen Mohammed’.

Sommigen kiezen bewust niet voor de naam van de profeet. Gerritzen: „Een Surinaamse moslima die ik sprak vond dat er te veel Mohammeds in de cel zaten. Zo’n naam zou de profeet niet eren.”

Malin Kox