Vreugde VS na verlies Chávez

In de Verenigde Staten is met blijdschap gereageerd op het nieuws dat de Venezolaanse president Hugo Chávez afgelopen zondag het referendum over een ingrijpende grondwetswijziging heeft verloren. Bij winst had Chávez zijn macht aanzienlijk kunnen vergroten.

Het Witte Huis liet gisteren in een verklaring weten het verlies van Chávez te zien als een belangrijk bewijs dat de Venezolanen geen „verdere uitholling willen van de democratie”. „Wij feliciteren het Venezolaanse volk.”

De protesten van chavistas waarvoor na het krappe verlies van Chávez is gevreesd, zijn gisteren uitgebleven. De sfeer in de straten van Caracas bleef rustig. Chávez heeft met zijn televisieoptreden waarin hij op kalme wijze zijn verlies nam – „Ik zal luisteren naar het volk zoals ik daar altijd naar heb geluisterd” – de lont uit het kruitvat gehaald.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen probeerden gematigd te blijven in hun reacties op het referendum, om te voorkomen dat Chávez de Verenigde Staten zou beschuldigen van bemoeienis met Venezuela’s interne zaken.

Wel wilde een woordvoerster van president George Bush gisteren kwijt dat het verlies van Chávez voor Venezuela „een voorbode is van vrijheid en onafhankelijkheid”. „Het lijkt erop of het volk heeft gezegd wat het denkt. Het verschil was nipt, maar de oppositie is niet in staat geweest op tv te komen en haar punt te maken.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet zich niet uit over de vraag of de Verenigde Staten bezorgd zijn dat Chávez nu overgaat op andere middelen om zijn macht uit te breiden. „Ik kan niet voorspellen welke koers hij probeert te volgen”, aldus een woordvoerder van het ministerie. „Maar het Venezolaanse volk heeft een duidelijke boodschap afgegeven.”

De Verenigde Staten beschouwen Hugo Chávez als een gevaarlijke macht in Latijns-Amerika. Zij beschuldigen Chávez ervan Venezuela’s olierijkdom te misbruiken voor het winnen van bondgenoten en het ondermijnen van de democratie. Chávez is een geducht criticus van de Verenigde Staten en trouwe bondgenoot van Cuba. Vorig jaar maakte hij Bush tijdens een speech voor de Verenigde Naties nog uit voor „duivel”. (AP, Reuters)