Van der Moolen weg van New Yorkse beurs

Handelshuis Van der Moolen (VDM) stoot een deel van zijn New Yorkse activiteiten af aan Lehman Brothers. VDM maakt al enkele maanden verlies in New York en staakt daar nu de activiteiten. Ook de notering aan de New Yorkse beurs wordt stop gezet.

Dat hebben Lehman Brothers en Van der Moolen bekendgemaakt. De overeenkomst, die op 10 december zal worden afgerond, bevat een overname van een deel van het personeel van Van der Moolen Specialists USA en de verantwoordelijkheid voor 308 bedrijven die op de New York Stock Exchange worden verhandeld. Het gaat om de activiteiten van specialisten die transacties tot stand brengen tussen kopers en verkopers van bepaalde aandelen. Daarnaast gaat het om een bepaalde technologie met betrekking tot de New York Stock Exchange (NYSE). Volgens VDM is er met de transactie geen geld gemoeid.

Als gevolg van de deal van het Amerikaanse onderdeel zal Van der Moolen Holding in het vierde kwartaal een last nemen voor een nettobedrag van 40 miljoen euro. Dit bedrag is exclusief lasten voor vertrekregelingen en herstructurering. Na de overname zal Lehman Brothers met een marktaandeel van 12 procent de vierde handelaar op de NYSE zijn.

VDM begon in de jaren negentig met de Amerikaanse activiteiten. Sinds mei 2001 heeft VDM een notering aan de New Yorkse beurs.

De automatisering op de handelsvloeren werd VDM uiteindelijk fataal. Het bedrijf leed een verlies van 5,8 miljoen euro in het derde kwartaal, op een omzet van 37,4 miljoen euro. De Europese activiteiten van VDM lopen wel goed: de omzet steeg in het derde kwartaal met 78 procent tot 29,7 miljoen euro. De koers van Van der Moolen daalde gisteren met 12 procent en sloot op 3,34 euro.

Bestuursvoorzitter Richard den Drijver van Van der Moolen Holding NV zegt: „Deze transactie markeert het einde van een tijdperk voor ons bedrijf, maar zeker niet het einde van onze Amerikaanse activiteiten.” De ‘normale’ activiteiten van VDM in Amerika gaan gewoon door. Den Drijver: „Vanaf nu zullen we ons concentreren op activiteiten op de beurs van Chicago.”

HANDELSHUIS: pagina 17