Televisie Voorkeur

In de documentaireserie over de rol van de natuurkrachten bij de evolutie op de aarde – Earth: The power of the planet – deze keer aandacht voor een uitzonderlijke substanties op aarde: ijs. BBC 2, 22.00-23.00u. An iceberg carved from a glacier floats in the Jacobshavn fjord in south-west Greenland in this undated handout photograph released on September 20, 2006. Greenland's massive ice sheet is melting much quicker than scientists had estimated and the pace has accelerated lately, according to research published on Wednesday. EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Konrad Steffen/University of Colorado/Handout (BRITAIN) Reuters

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de stichting Papageno. Violist Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje hebben een autistische zoon. Een speciale muziektherapie helpt hem met zijn beperking om te gaan. Tien jaar geleden besloten Jaap en Aaltje autistische kinderen thuis deze muziektherapie aan te bieden, via hun stichting Papageno. Nu rijden er elke werkdag tien busjes door het land vol met muziekinstrumenten – en een therapeut – die kinderen bezoeken. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Bezoek met kunstenares Sooreh Hera, aan het museum Gouda, dat in tegenstelling tot het Gemeentemuseum in Den Haag wel al haar omstreden ‘homofoto’s’ tentoon wil stellen, met commentaar van Gemeentemuseum-directeur Wim van Krimpen. Verder een reportage over Afrikaanse Nederlanders die via DNA-onderzoek bij een Amerikaanse databank ontdekten van welke stam ze afkomstig waren en die in Afrika op zoek gingen naar hun roots. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

MAX en Loretta. Gast is Hetty Blok, cabaretière, actrice en zangeres. Ze is vooral bekend om haar rol als zingende zuster in de televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster. Oogarts Jessica Metzelaar onthult of het waar is dat je zicht beter wordt van wortels eten en dat lezen in het donker slecht is. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gast is de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, die in de huid van Joop den Uyl kruipt. Verder Tweede Kamerlid voor de PvdA John Leerdam en tassenontwerpster Eva Anna Hekking. Fik Meijer stelt dat de Romeinnen met dezelfde problemen worstelden als onze samenleving en Mart Smeets komt zijn nieuwe boek Helder aanbevelen. Isolde Hallensleben presenteert samen met tafelheer Theo Maassen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Gogh’s Zondag. Gesprekken die Theo van Gogh in 2001 voor Veronica maakte. Vandaag met tv-producent Reinout Oerlemans. Het Gesprek, 20.00-20.30u.

Hollands Glorie. Gesprek met ondernemer Eckart Wintzen. Het Gesprek, 20.30-21.30u.

Het elfde uur. Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken spreekt zijn verwachtingen uit over de vredesbesprekingen van Abbas en Olmert in Annapolis en schetst het perspectief van de opbouwmissie in Uruzgan. Televisiepresentator Karin de Groot praat over haar opvoedprogramma Omdat ik het zeg, waarbij ouders weer het laatste woord hebben bij de opvoeding van hun kinderen. Verder een gesprek met kardinaal Simonis die stopt en Kees Kraayenoord een protestantse gospelzanger die oudere liederen in een nieuw rockjasje steekt. Ned.2, 21.20-22.00u.

Kruisverhoor. Yoeri Albrecht & Bart Jan Spruyt onderwerpen voormalig minister en huidig VVD-Kamerlid Henk Kamp aan een kruisverhoor. Het Gesprek, 21.30-22.00u.

Pitchtalk. Gast o.a. Stacey Rookhuizen, de jongste platenbaas van Nederland. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Paul de Leeuw komt vertellen over zijn dvd Symfonica In Rosso. Ook te gast is schaatser Bart Veldkamp, die tien jaar lang voor België uitkwam en vanaf dit seizoen coach van de Amerikaanse schaatsploeg is. Sandra Roelofs geeft toelichting op de verkiezingen, 5 januari, in Georgië. Zij trouwde met rechtenstudent Saakasjvili. Nu is hij president van Georgië, waarmee Sandra van Zeeuws meisje plots de presidentvrouw van Georgië werd. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

De film van mijn leven. In 1994 verliest de 18-jarige Wannes een been door kanker. Hij leert skiën op één been in Oostenrijk. Hoe gaat het nu met hem? Later op de avond gevolgd door de oorspronkelijke reportage Wannes waarin Wannes vertelt over zijn strijd tegen de kanker. België 2 (Canvas), 20.50-21.20u. & 23.10-23.40u.

Opgelicht. Een sympathiek ogend koppel huurt huizen op de mooiste locaties, maar betalen, dat doen ze niet. Ook de lokale middenstand in de buurt van hun tijdelijke onderkomen wordt flink de dupe omdat alles op rekening besteld wordt. Bedragen die maar oplopen en nooit worden afbetaald. Een reportage waarbij voor de de slachtoffers in de bres wordt gesprongen. Ned.1, 21.05-21.45u.

Opsporing verzocht. Hulp van het publiek gezocht bij o.a. een overval op McDonald's in Nieuwegein op 18-11 door twee mannen en de moord op de vastgoedhandelaar Victor 't Hooft in Den Haag op 7-11. Ned.1, 21.45-22.30u.

documentaire

Die Wehrmacht - Eine Bilanz. Documentaireserie over de Wehrmacht. Afl. Widerstand in Uniform. ZDF, 20.15-21.00u.

film

Film 2007 with Jonathan Ross. Aandacht voor o.a. The Golden Compass met Nicole Kidman en Daniel Craig. Met recensies van nieuwe films en een kijkje bij de opnamen van Franklyn. BBC 1, 0.20-0.50u.