SP in Utrecht verliest twee raadsleden

Twee leden van de Utrechtse gemeenteraad van de SP stappen uit hun partij. Dat hebben zij gisteren bekendgemaakt. De twee ergeren zich aan het gebrek aan democratie en discussie binnen de partij.

De twee raadsleden, Caroline Sarolea en Marcel van den Tooren, sluiten zich aan bij een ander Utrechts raadslid dat twee maanden geleden uit de SP stapte.

De directe aanleiding voor hen is het partijcongres van vorige week. „Er was daar geen enkele ruimte voor discussie, terwijl toch veel mensen kritiek hebben op de partijcultuur”, zegt Sarolea. En over partijvoorzitter en fractieleider in de Tweede Kamer Jan Marijnissen: „Hij zei dat leden die zich niet thuis voelen binnen de SP, zich maar op hun positie moesten beraden. Dat hebben we nu inderdaad helaas moeten doen.”

Sarolea wilde een kleiner deel van haar raadsinkomen afdragen aan de partijkas, omdat ze minder moest werken om tijd vrij te maken voor de gemeenteraad. Maar dat mocht niet van het partijbestuur. „Dan moest ik maar wat minder tijd aan raadswerk besteden. Bij de SP wordt de afdrachtsregeling blijkbaar boven de volksvertegenwoordiging gesteld.”

In een artikel in deze krant spreken de twee vandaag over „sektarisme” binnen de SP.

Eerder stapte het Utrechtse SP-raadslid Mary Mossel al uit de partij, uit onvrede met de partijcultuur. Van de vijf Utrechtse SP-raadsleden zijn er nu nog twee over. De ergernissen van de drie vertrokken leden betreffen vooral het landelijk partijbestuur.

Bestuursvoorzitter Vincent Wijlhuizen zegt teleurgesteld te zijn, maar benadrukt dat er in Utrecht geen intern conflict is. „We zijn in Utrecht juist veel bezig met de interne democratie van de partij. Wij zien juist een aantal veranderingen daarin optreden. Het is heel jammer dat het nu voor deze twee leden niet snel genoeg gaat. Ze hebben veel gedaan voor de SP en Utrecht.”

Wijlhuizen hoopt snel zijn fractie weer aan te kunnen vullen met twee nieuwe gemeenteraadsleden. Sarolea en Van den Tooren geven voorlopig echter hun raadszetels nog niet op. SP-leider Marijnissen was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Opinie: pagina 7