Snelste ster in het melkwegstelsel

rotterdam, 4 dec. Jarenlange positiemetingen met de Amerikaanse röntgensatelliet Chandra hebben de tot nu toe snelste ster aan het licht gebracht. De recordhouder is een neutronenster met een diameter van slechts 20 kilometer. Hij suist met een snelheid van minstens 1600 kilometer per seconde door het melkwegstelsel en zal dat over miljoenen jaren definitief verlaten. De ster (RX J0822-4300) staat aan de hemel naast het centrum van een uitdijende gasnevel die Puppis A wordt genoemd. Die ontstond 3700 jaar geleden tijdens dezelfde explosie die de neutronenster heeft gevormd. De astronomen berekenen in de Astrophysical Journal Letters van 20 november dat het een vreemde explosie was, want maar liefst drie procent van de totale explosie-energie gaf de ster zijn vaart en ging dus in één richting. Theoretisch kan dat helemaal niet.