Recherche kijkt naar actie van Leers

De rijksrecherche is een oriënterend onderzoek begonnen naar aanleiding van de aangifte van het Maastrichtse gemeenteraadslid Gerard van Rens (CDA) tegen burgemeester Gerd Leers (CDA). Dat heeft het Openbaar Ministerie in Roermond gemeld.

Van Rens klaagde Leers en ook wethouder Luc Winants (CDA) vorige week aan omdat de burgemeester en de wethouder informatie over de schulden van het raadslid in de publiciteit zouden hebben gebracht. Het onderzoek van de rijksrecherche moet helderheid verschaffen over de in de aangiften gemelde feiten.

Van Rens werd op grond van publicaties eerst gedwongen af te treden als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad, en vervolgens werd hij uit de fractie gezet.

Het OM benadrukt dat er nog geen sprake is van een strafrechtelijk onderzoek. Na afloop van het oriënterende onderzoek beslist het OM of er reden is voor een strafrechtelijk onderzoek. Dat het OM de rijksrecherche heeft ingeschakeld is gebruikelijk als er aangifte van strafbare feiten is gedaan tegen een ambtenaar. Leers is als burgemeester van Maastricht ook ambtenaar.

De aangifte tegen Leers is door het parket in Maastricht doorgestuurd naar het parket in Roermond om belangenverstrengeling te voorkomen.

Van Rens betaalde sinds 1998 zijn gemeentelijke belastingen niet. De gemeente moest jaarlijks aanmaningen sturen, dwangbevelen uitschrijven en beslag leggen op zijn raadsvergoeding.