Premier moet crisis oplossen

Premier Guy Verhofstadt gaat proberen „op korte termijn” een oplossing te vinden voor de politieke crisis in België. Naar eigen zeggen na lang aarzelen heeft hij gisteravond een opdracht daartoe van de Belgische koning Albert aanvaard.

Zaterdag legde Yves Leterme, een Vlaamse christen-democraat, zijn functie als formateur neer, nadat hij er niet in was geslaagd een nieuwe regering te vormen van liberalen en christen-democraten.

De Vlaamse liberaal Guy Verhofstadt (54) leidt nu een demissionaire paarse regering. Zijn politieke rol leek uitgespeeld nadat zijn partij bij de verkiezingen op 10 juni verloor.„Ik had niet gedacht noch gehoopt dit te moeten doen”, zei Verhofstadt gisteren. Hij moet een oplossing vinden voor het grootste twistpunt van de formatie: de zogeheten staatshervorming.

Alle Vlaamse partijen willen zo’n hervorming, zodat Vlaanderen meer autonomie krijgt. Maar Leterme kon het daarover niet eens worden met de beoogde coalitiepartners. De Nieuw-Vlaamse Alliante (N-VA), een kleine partij die in het parlement één fractie vormt met de partij van Leterme, wilde meer hervormingen dan de Franstalige christen-democraten.

Verhofstadt is ervan overtuigd dat er „een belangrijke staatshervorming” moet komen, zei hij gisteren. Hij zal daar de komende dagen met partijen over praten.

Belgische kranten suggereren dat koning Albert ook wilde dat Verhofstadt leiding zou gaan geven aan een ‘noodregering’, waardoor zijn demissionaire regering weer meer zou mogen doen dan zich louter bezighouden met ‘lopende zaken’. Maar Verhofstadts eigen partij is daar tegen, net als de Vlaamse socialisten.

Volgens Verhofstadt gaat het om een tijdelijke opdracht. Maar er wordt volop gespeculeerd dat hij wel eens voor langere tijd zou kunnen terugkeren.

Meer over de Belgische formatie via nrc.nl/belgie