‘Play-offs eredivisie niet ter discussie’

Directeur Henk Kesler van de KNVB verwacht dat de eredivisie ook in de komende jaren met play-offs wordt afgesloten. Hij verklaarde dat gisteren na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist.

Het besluit van de Europese voetbalbond om bekerwinnaars niet direct tot de Champions League toe te laten, staat volgens Kesler voortzetting van de play-offs niet in de weg. „Aangezien het mediacontract aan het einde van het seizoen afloopt, zal de Eredivisie NV snel met de opzet voor de komende jaargangen van de eredivisie komen”, verklaarde Kesler. „Ik verwacht niet dat die opzet geen play-offs meer kent. Het zou wel kunnen dat er na drie jaar andere play-offs komen. Het zou ook kunnen dat de eredivisie in de toekomst nog maar zestien clubs telt. Dat is aan de Eredivisie NV. Maar de KNVB moet de opzet van de competitie wel goedkeuren.”

Het uitvoerend comité van de UEFA zette afgelopen vrijdag een streep door het voorstel van voorzitter Michel Platini om bekerwinnaars vanaf het seizoen 2009-2010 direct door te laten stromen naar de Champions League. De Europese voetbalbond stemde wel in met andere ingrijpende wijzigingen.

De kampioen van Nederland kwalificeert zich ook vanaf het seizoen 2009-2010 rechtstreeks voor de Champions League. De nummer twee van de rangschikking moet in de toekomst echter niet één maar twee kwalificatieronden overleven. De bewuste Nederlandse club stuit in de derde en laatste kwalificatieronde bovendien op een tegenstander uit één van de vijf toplanden van Europa.

Kesler maakte gisteren verder bekend dat hij voorlopig geen duidelijkheid verwacht over de toekomst van Marco van Basten. Kesler spreekt vandaag met de bondscoach over een eventuele verlenging van diens contract, dat aan het einde van het EK afloopt. Van Basten verklaarde zondag na de EK-loting in Luzern dat hij er voor zichzelf al wel uit is.

Kesler bevestigde dat een nieuw akkoord niet automatisch betekent dat Van Basten tot en met het WK van 2010 bondscoach is. „Een eventueel nieuw contract met Van Basten bevat zeker een clausule over het komende EK. Ik ga er niet van uit maar als het daar helemaal mis gaat, dan moeten we toch afscheid van elkaar nemen.” (ANP)