Pijnlijk vertrek Van der Moolen van Wall Street

Handelshuis Van der Moolen verkoopt een belangrijk deel van de Amerikaanse activiteiten. Tegenslagen stapelden zich sinds 2001 op.

Na de jasjes verdwijnen ook de specialisten. Effectenhandelaar Van der Moolen is de problemen op de Amerikaanse beurs niet te boven gekomen en verkoopt de afdeling VDM Specialists USA aan concurrent Lehman Brothers.

Van der Moolen verdient geld aan het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de beurs. Maar voor die activiteiten is steeds minder plaats, nu ook New York sinds twee jaar over is op geautomatiseerde handel. Dat betekende in eerste instantie het afscheid van de typische fel gekleurde jasjes waarmee de handelaren zich op de beursvloer onderscheidden.

Maar belangrijker dan het vertrek van de jasjes, is het vertrek van de fysieke handel geweest. Van der Moolen had steeds meer moeite geld te verdienen aan de handel, omdat het merendeel van de transacties ‘onzichtbaar’ (en dus zonder de mogelijkheid er geld aan te verdienen) in de computers van de beurs verdween. Daar worden sinds 1 januari 2006 volautomatisch vraag en aanbod tot stand gebracht. Fijn voor beleggers (want die hoeven geen marges te betalen), maar desastreus voor Van der Moolen. VDM had een dergelijke teruggang in inkomsten in Europa al aan den lijve ondervonden. De Europese beurzen staakten al eerder het zenuwachtige en weinig efficiënte gekrioel op de beursvloer en gingen over op computer-handel. Dankzij overname van onder meer branchegenoot Curvalue wist Van der Moolen in Amsterdam een positie te behouden.

De voorbode voor het staken van een belangrijk deel van de Amerikaanse activiteiten was al enkele weken geleden gegeven: het handelshuis maakte in de VS grote verliezen en moest een kwart van het personeel ontslaan. Nu trekt Van der Moolen ook de notering aan de Amerikaanse beurs terug. Pijnlijk, want VDN is inmiddels voor 80 procent van de omzet afhankelijk van de VS.

Maar er zat bij het Amerikaanse avontuur van het Amsterdamse handelshuis meer tegen dan alleen de techniek. Sinds het Nederlandse handelshuis een notering heeft in de VS (mei 2001), gaat de koers van het aandeel gestaag naar beneden (zie grafiek).

Begin dit jaar werden twee voormalige handelaren van Van der Moolen veroordeeld wegens fraude. De twee, Michael Hayward en Michael Stein, hadden tussen 1999 en 2003 klanten opgelicht door aan- en verkooporders bewust verkeerd uit te voeren. De twee handelaren werden veroordeeld tot forse geldboetes en een werkstraf, terwijl Van der Moolen deze zaak eerder al (in 2004) had geschikt voor bijna 58 miljoen dollar.

Naast alle bedrijfsmatige ellende kwam daar ook nog het protest van Britse en Amerikaanse dierenactivisten bij. Zij verweten Van der Moolen dat het contacten zou onderhouden met het Britse chemieconcern Huntington Life Sciences, dat dierproeven zou houden. Privé-bezittingen van commissarissen van Van der Moolen sneuvelden bij de actie. Van der Moolen liet weten geen directe contacten met Huntington te hebben, alleen indirect via een aandeel in de NYSE, waar Huntington werd verhandeld.

Lehman Brothers koopt met VDM Specialists USA dus een afdeling waarvan maar de vraag is of er nog toekomst in zit. Los van de incidenten waar Van der Moolen mee te kampen kreeg, is het lastig winst te maken op de markt voor tussenhandel op de New Yorkse beurs.

Voor Van der Moolen is het verkopen van de Amerikaanse tak spijtig, maar voor de toekomst van het bedrijf wellicht beter. De Europese activiteiten maken winst. De omzet steeg in Europa in het derde kwartaal met 78 procent, tot 29,7 miljoen euro.