Panorama Mesdag vreest verzakking

Den Haag, 4 dec. De directie van Panorama Mesdag in Den Haag begint een juridische procedure uit vrees voor de gevolgen van de bouw van een ondergrondse parkeergarage aan de Mauritskade, pal naast de historische panoramarotonde van het rijksmonument. De voorbereidingen voor het graafwerk voor de twee verdiepingen tellende garage hebben al zetting van de rotonde veroorzaakt. Vragen aan ontwikkelaar Lirema bv om aan te tonen dat verder werken verantwoord is blijven onbeantwoord. Ook de gemeente, die een bouwvergunning heeft verleend, wil niet ingrijpen. Het meest riskante deel van de werkzaamheden moet nog beginnen. Panorama Mesdag herbergt het oudste panorama ter wereld op de originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een in het rond opgehangen geschilderd zicht op Scheveningen, in 1881 gemaakt door Hendrik Willem Mesdag. Het is het grootste schilderij van Nederland: 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog.