Ouders moeten bij rechtzaak kind zijn

DEN HAAG. De ouders of voogd van een minderjarige verdachte moeten voortaan de rechtzaak van hun kind bijwonen. Een meerderheid in de Tweede Kamer van onder meer CDA, PvdA en VVD wil dat wettelijk vastleggen. Dat bleek gisteren tijdens een overleg met minister Hirsch Ballin (Justitie). De bewindsman was niet enthousiast over deze zogenoemde aanwezigheidsplicht. Het zou volgens hem rechtzaken kunnen vertragen omdat het voor de volwassenen lastig zou kunnen zijn om te komen. De Kamer vindt een verschijningsplicht echter wel op z`n plaats. Ouders of de voogd hebben een opvoedingstaak en ze zijn juridisch en maatschappelijk verantwoordelijk voor het gedrag van de minderjarige. Hun deelname aan de terechtzitting kan volgens de fracties ook helpen bij de oplossing van de gedragsproblemen van de jeugdige en daarmee herhaling van strafbare feiten voorkomen.