OM onderzoekt alle strafzaken op afluisteren

Het Openbaar Ministerie houdt alle lopende strafzaken tegen het licht om vast te stellen of het afluisteren van telefoongesprekken wel volgens de wettelijke regels gebeurt. Dat verklaarde officier van justitie R. Eigeman van het Landelijk Parket gisteren voor de rechtbank in Amsterdam. Hij was als getuige opgeroepen in de zaak tegen de Hells Angels waar advocaten hebben vastgesteld dat tal van vertrouwelijke gesprekken die zij voerden met hun cliënten, in de afgelopen jaren zijn afgeluisterd. Tegen de regels in werden die ook uitgewerkt en bewaard. De rechtbank, die de zaak hoog opneemt, verhoort later deze week de vroegere zaaksofficier G. Oldenkamp voor de tweede keer over deze kwestie. De advocaten van de 22 verdachten vinden dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard vanwege de gemaakte fouten. (NRC)