OM: meer fraude in vastgoed in vizier

Hoofdofficier René Craemer van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie wil de „bezem door de vastgoedwereld halen”. Dat zei de man die verantwoordelijk is voor het grootschalige strafrechtelijk onderzoek naar enkele malafide vastgoedtransacties rond het Philips Pensioenfonds, gisteren in een debat in Amsterdam. Craemer vermoedt veel meer gevallen van frauduleus handelen in de vastgoedwereld. „Zou het toevallig zijn dat we precies op de goede plek hebben toegeslagen? Ik verwacht dat het breder is dan dit ene incident.”

Vorige maand deed justitie samen met financiële opsporingsdienst FIOD-ECD de grootste invaloperatie ooit, op meer dan vijftig plaatsen in binnen- en buitenland. Daarbij zijn 18 verdachten aangehouden, van wie er nog 5 vastzitten.

In deze zaak heeft het OM beslag gelegd op onroerende goederen van twee hoofdverdachten ter waarde van 75 miljoen euro, zo meldde de Volkskrant vanochtend. Daartoe behoort een landgoed van Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoed, in Heemstede en het woonhuis van Will F., ex-directeur van Philips Real Estate.

Het OM bevestigt de vorderingen, maar wil niet zeggen of er nog meer beslagleggingen zijn gedaan in de zaak. Als justitie aannemelijk kan maken dat de verdachten hun miljoenenvermogen met criminele activiteiten hebben verdiend, dan kan de rechter ze dat vermogen ontnemen.

Hoofdofficier Craemer zei gisteravond tijdens het debat, georganiseerd door Het Financieel Dagblad en tv-programma Nova, „stomverbaasd” te zijn dat mensen die zoveel verdienen toch nog een greep uit de kas doen. „In branches waarvan je denkt dat er wel nette mensen werken, zie je een vervlakking van het ethisch besef.” Volgens Craemer zou de strafmaat omhoog mogen voor frauderende directieleden.