‘Noorderlicht verkeert in geldnood’

Karin de Mik

Het internationale fotofestival Noorderlicht verkeert in geldnood en zijn voortbestaan staat op het spel. Dit zegt directeur Ton Broekhuis van het festival. Hij heeft gisteren een brief geschreven aan de Groningse wethouder van cultuur, Jaap Dijkstra, waarin hij wijst op de slechte financiële positie van het festival.

Volgens directeur Broekhuis dreigt het internationaal vermaarde fotofestival Groningen te verlaten als de noordelijke overheden niet met meer geld over de brug komen. Broekhuis meent dat de gemeenten Groningen, Leeuwarden en de provincies Groningen en Friesland zich te veel op jong talent richten en dat ze succesvolle internationale festivals vergeten. „In tien jaar tijd is de hoogte van onze subsidie hetzelfde gebleven.”

De manifestatie raakt bovendien structureel twee ton uit fondsen van goede doelen na bijna tien jaar kwijt. Daardoor dreigt een faillissement, stelt Broekhuis.

Noorderlicht krijgt jaarlijks 90.000 euro subsidie van de provincie Friesland, 70.000 van de gemeente Groningen en 56.000 van de provincie Groningen. „Al dat geld gaat op aan de huur en het loon van onze medewerkers, maar we hebben geen geld voor activiteiten”, aldus Broekhuis. Hij zegt bovendien op te moeten werken tegen het vooroordeel in de Randstad dat er geen kwaliteit op cultureel gebied in de provincie zou zijn.

Broekhuis meent dat het de cultuurgelden van het Rijk oneerlijk worden verdeeld. „Tachtig procent gaat naar instellingen in de Randstad, slechts 3,6 procent naar het noorden. Terwijl we qua inwoneraantal recht hebben op veertien procent.” Hij overweegt te verhuizen naar het westen, dichterbij de subsidiestroom. „Misschien kunnen we elders onderdak krijgen, in de Randstad. Veel dingen in het noorden zijn niet levensvatbaar. Groningen geeft wel 40 miljoen aan het Groninger Forum.” Noorderlicht werd onlangs door de internationale fotosite PDN on line, volgens Broekhuis te vergelijken met de Herald Tribune onder de fotosites, uitgeroepen tot een van de vijf beste ter wereld. De provincie Friesland wil geen reactie geven. Deze week vindt overleg plaats tussen de beide provincie- en gemeentebesturen en Broekhuis.