Nick of Simon in het vliegtuig naar Suriname

Laatst zag ik ze bij Jensen, en toen zongen ze een lied. Ik concludeerde dat ze de liefdesbaby’s van Jan Smit en Acda & De Munnik zijn. Ik heb het over Nick & Simon. Nederlandse samenzang met Volendamse looks.

Vlak daarna hadden ze alweer een eigen docusoap, die ik vandaag behandel in de serie Niet te Versmaden Winter-tv. Het programma Nick & Simon is niet te versmaden omdat het aantoont in welke stroomversnelling het genre docusoap is geraakt. Over wie hebben we al docusoaps gehad? Patty Brard, Dries Roelvink, Geer, Goor, Bonnie St. Claire, Viola Holt, Frans Bauer, de poliep van Frans Bauer, André Rieu. Dit weekend kwam nog de aangrijpende documentaire Jan Smit Voor de Operatie voorbij. En nu krijgen dus zelfs sterren die nog maar anderhalf jaar succesvol zijn een eigen reallifesoap.

Nick of Simon – ik kan ze niet uit elkaar houden – voelde dit kritiekpuntje al hangen en verdedigde zich meteen aan het begin van aflevering 1 door te zeggen dat docusoaps als paddestoelen uit de grond kwamen, maar dat er in zijn leven zoveel gebeurde dat het heel interessant was. Het volgende shot was van Nick of Simon in het vliegtuig naar Suriname – want daar hebben ze een hit gehad – , die uitlegde op wat voor stoel hij zat. „Ik zit niet bij het raam, ik zit niet bij het gangpad, ik zit niet bij de nooduitgang, ik zit tussen twee mensen in, ik zit eigenlijk op de slechtste stoel van het vliegtuig.” Inderdaad: fascinerend.

Nick & Simon is een docusoap die speelt met conventies, want af en toe gebeuren er dingen die helemaal niet echt gebeurd zijn. (Waarschijnlijk omdat er anders te weinig dingen gebeuren.) Zo vreest Nick of Simon dat er geen journalisten op hun Surinaamse persconferentie zullen afkomen, en we zien beelden van de zangers voor een lege zaal. Maar dat blijkt allemaal maar een droom te zijn!

En dan: een diepte-interview. Met Nick. Of Simon. Hij vertelt hoe zijn leven veranderd is sinds het succes. „Ik was vroeger heel vaak thuis en nu bijna nooit meer.” Vervolgens zegt hij dat hij in interviews altijd maar weer moet vertellen over zijn hand, die bij de Volendammer brand verbrand is.

En ik voel me tijdens het kijken zoals de Surinaamse journalist in een eerdere scène, die vroeg: ‘Als jullie gewoon even kunnen aangeven wie Nick en Simon nou zijn?’