Mees gaat verkeerd met Hannah Arendt om 2

Heleen Mees laat er geen misverstand over bestaan: werk is dé weg naar zelfverwerkelijking en New York is daar het beste voorbeeld van. In New York stikt het van de `laagwaardige dienstverleners`, aldus Mees: er is altijd een manicure die tijd heeft, iedereen heeft een nanny en elk café heeft waterschenkers. Beroepen die in Nederland uitgestorven zijn door de `fuik van de uitkering`, worden in New York door migranten juist uitgevonden. Iets in haar redenering klopt niet. Ooit bloeide Rotterdam ook van `laagwaardige dienstverlening`: hier waren geen waterschenkers maar bijvoorbeeld waterstokers. Bij hen kocht je kokend water voor de was. Niet ons uitkeringssysteem heeft dit soort beroepen uitgeroeid, maar de honger naar vooruitgang. Wat waren huisvrouwen blij met de eerste koelkast en wasmachine. Geen hond had nog een waterstoker nodig.