Meer voorstanders ontbundeling net

BRUSSEL. Nederland voelt zich gesterkt in zijn pleidooi voor ontbundeling van transportnetwerken voor stroom en gas in Europa. Tijdens EU-beraad schaarden Tsjechië en Polen zich gisteren aan de zijde van de voorstanders. Over de ontbundeling loopt een felle politieke discussie met grote belangen. De Europese Commissie, vooral commissaris Neelie Kroes (Concurrentie), is erg voor. De commissie verwacht meer investeringen als meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van de transportnetten. Frankrijk, Duitsland en enkele andere landen zijn faliekant tegen; ze vrezen juist minder investeringen. De tegenstanders is gisteren gevraagd zelf een alternatief te bedenken. Deze zogeheten `derde weg` zou uiterlijk op tafel moeten komen bij het volgende EU-beraad hierover in juni.