Mbeki: contactgestoord

Acht jaar besteedde Mark Gevisser aan zijn biografie Thabo Mbeki (Jonathan Ball Publishers, € 42,50).

Acht jaar besteedde Mark Gevisser aan zijn biografie Thabo Mbeki (Jonathan Ball Publishers, € 42,50). De Zuid-Afrikaanse president komt er uit naar voren als een contactgestoorde missionaris, schrijft Bram Vermeulen.

‘Waarom blijft Mbeki zich verzetten tegen de verstrekking van aidsremmende medicijnen, terwijl Zuid-Afrika op sterven ligt? Waarom zegt hij niemand te kennen die aan de gevolgen van aids is gestorven? Waarom blijft hij de president van buurland Zimbabwe de hand boven het hoofd houden, zelfs als het wanbeleid van Mugabe zijn eigen land miljarden kost? Het zijn vragen die om antwoord schreeuwen en Gevisser geeft die in detail, in naam van de pijp rokende intellectueel die na de grote communicator Mandela Zuid-Afrika regeert.

Gevissers karakterschets is dwingend en overtuigend. Maar zelfs na 800 pagina’s leer je Thabo Mbeki niet echt kennen. Kun je met hem lachen? Waarom worden zoveel vrouwen, blank en zwart, verliefd op hem? Wie is de mens achter de autocraat? We komen het niet te weten. Alleen is dat niet de tekortkoming van de biograaf, maar van zijn onderwerp.’