Mark Wallinger krijgt Turner Prize

Mark Wallinger krijgt Turner Prize Londen, 4 dec. Londen, 4 dec. Kunstenaar Mark Wallinger heeft gisteren de prestigieuze Turner Prize, de belangrijkste onderscheiding voor Britse hedendaagse kunst, gekregen. Hoewel Wallinger de prijs kreeg voor zijn kunstwerk State Britain, een aanklacht tegen de Irak-oorlog die eerder dit jaar te zien was in Tate Britain, associëren veel Britten hem meer met een video waarop hij als beer vermomd door een Berlijns museum doolt. Nachtenlang verbleef hij in zijn berenpak in het museum, en op een gegeven moment lieten bezoekers zelfs honing voor hem achter. De 48-jarige Wallinger is de oudste kunstenaar die de prijs krijgt. „Kennelijk staat de prijs nu open voor iedereen met een polsslag”, grapte hij gisteren. Onder de drie anderen op de shortlist bevond zich Mike Nelson, maker van een labyrint met spiegels. (Foto Moritz Hoffman/Tate ) Pagina 10 Mark Wallinger Sleeper 2004-5 © Mark Wallinger . Photo: Photography by Moritz Hoffman Hoffman, Moritz;Wallinger, Mark