Laatste parel uit de Dreesmann-collectie

Anton Dreesmann verzamelde hartstochtelijk kunstobjecten. Van laat-Romeinse en Byzantijnse munten tot neorealisten als Pyke Koch en Carel Willink, van oude meesters als Rembrandt en Hendrick Avercamp tot zilveren snuifdozen. In 2002, twee jaar na zijn overlijden, werd de hele collectie op zijn eigen verzoek geveild. Opbrengst voor de familie: 36 miljoen euro.

Dreesmann verzamelde als topman van Vendex al even obsessief bedrijven. Van het Amerikaanse speelgoedparadijs FAO Schwarz tot uitzendbureau Dactylo, van supermarkten van Torro tot bungalowparken van Vendorama, van Staal Bankiers tot het taleninstutuut NTI. En dat allemaal als uitbreiding van een concern dat tot zijn aantreden bestond uit V&D-warenhuizen.

Met zijn bedrijvencollectie heeft de uitverkoop veel langer geduurd. Met Jan Michiel Hessels in de jaren negentig als de belangrijkste veilingmeester, was de uitverkoop al tijdens Dreesmanns leven begonnen. Hessels verkocht veel losse dochters. Drie bedrijven kwamen onder het bewind van de huidige voorzitter van NYSE Euronext op de beurs terecht. De supermarkten werden ondergebracht in Laurus. Warenhuizen en andere winkelketens gingen als Vendex KBB naar de beurs, de uitzendbureaus als Vedior.

Ironisch genoeg is Laurus, het bedrijf dat bijna aan chaos ten onder ging, in 2008 nog het enige beursgenoteerde fonds. Maar het Franse Casino maakt daar de dienst uit. Voor de warenhuizen, doe-het-zelfketens en modewinkels was het in 2004 afgelopen. Zij werden van de beurs gehaald door de opkoopfondsen KKR, Permira en Alpinvest, die stukje bij beetje de losse onderdelen doorverkopen.

En nu verdwijnt Vedior, als het bod van concurrent Randstad slaagt. De uitzendwinkels van Dreesmann komen in handen van het bedrijf van ondernemer (en nog steeds grootaandeelhouder) Frits Goldschmeding. Waar Vedior altijd een keur aan merken voerde, valt het nu in handen van het strak geleide Randstad, dat van oudsher zo min mogelijk merken in portefeuille wil hebben.

Voor de verschillende families achter Vroom & Dreesmann maakt de verkoop van Vedior geen verschil meer. Op 13 juli deed hun beleggingsvehikel Zandzee het belang van 7,99 procent de deur uit, een dag na de benoeming van de nieuwe topman Tex Gunning. Vedior stond op 22 euro, bijna het hoogste punt van het jaar. Het bod van Randstad van gisteren bedroeg 20,19 euro en daalt doordat het deels in aandelen is en de koers van het Randstad-aandeel wegzakt. De timing had niet beter gekund.

Daan van Lent