Kremlin wijst kritiek af

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Pesjkov, heeft gisteren de westerse kritiek op de Russische parlementsverkiezingen onterecht genoemd. Rusland zou volgens hem democratische waarden met het Westen delen. „We zijn het oneens met uitspraken dat Rusland ondemocratisch is en dat de verkiezingen ondemocratisch waren”, zei hij op een persconferentie.

Zijn woorden volgden op een stortregen van protest van westerse waarnemers. Hun kritiek richtte zich zowel op de gang van zaken tijdens de verkiezingsdag als op de druk die in de voorafgaande weken op kiezers was uitgeoefend om op Poetins partij Verenigd Rusland te stemmen. Vooral in overheidsinstellingen werden veel kiezers met represailles bedreigd als ze dit niet zouden doen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die met een klein aantal waarnemers de verkiezingen bijwoonde, concludeerde gisteren dat de verkiezingen in veel opzichten niet voldeden aan de normen van een democratie.

De Vlaamse oud-premier Luc van den Brande, die een delegatie van waarnemers van de Raad van Europa leidde, zei: „Als Rusland een aangestuurde democratie is, dan waren dit aangestuurde verkiezingen.” Beide Europese organisaties kritiseerden ook de overheidsfinanciering van de campagne van Verenigd Rusland, de eenzijdige mediaberichtgeving ten gunste van de president en het intimideren van oppositiepartijen.

De Russische Communistische Partij, een van de drie andere partijen die de kiesdrempel heeft gehaald, vecht de uitslagen nog aan. De communisten overwegen om uit protest geen zitting te nemen in het nieuwe parlement. Op die manier denken ze nieuwe verkiezingen te kunnen afdwingen.

President Poetin trekt zich van alle kritiek niets aan. Omringd door verrukt kijkende technici van een Moskouse vliegtuigfabriek bedankte hij gisteren op televisie de kiezers voor hun vertrouwen in Verenigd Rusland. Ook liet hij niet na zijn eigen rol bij het behalen van die overwinning uitvoerig te benadrukken.

Meer over Russische verkiezingen via nrc.nl/poetin