Koran – The Movie

Koran – The Movie. Cultural Learnings of Islam for Make Benefit Glorious Nation of Netherlands.

Ik heb alvast maar een titel bedacht.

Welke omroep durft ’t aan, denkt u? Ik zeg: BNN. Als spetterende slotaflevering van Try before you die. En de EO mag de deleted scenes uitzenden. Ludiek.

Hoopt u ook vurig op een romantische komedie? Een Kerstfilm, voor het hele gezin? Koran ontmoet Bijbel. Zielsverwanten! Alles is liefde! Samen offeren ze een lam.

Of liever een film noir: over het tragische leven van Koran in een stoffige boekenkast ergens in Nederland. Geklemd tussen Komt een vrouw bij de dokter en De Weduwnaar. Hij zucht. Boekensteun voor Kluun, waar heeft hij dat aan verdiend? Dan liever tussen de tijdschriften. Bovenop de Playboy, onder Heleen. Maar ja, te dik hè? Was-ie maar zo dun als de Donald Duck.

Dan toch maar een thriller? Een mannenfilm ligt wel voor de hand. Koran is niet, wat je noemt, een echte pageturner. En al helemáál geen chicklit.

Daarom zeg ik, horror à la Stephen King, met een cartooneske inslag: Koran in een spectaculaire klopjacht op SpongeBob Squarepants – de iets te vrolijk pratende spons van Nickelodeon die vooral populair is onder peuters en koorballen, maar die míj al jaren op m’n zenuwen werkt.

Ik ga zeker kijken.

Het mooiste zou natuurlijk zijn: een tragikomedie uit de school van Lars von Trier. We zien hoe Koran, in een bibliotheek, per abuis wordt uitgeleend aan een atheïstische dominee uit Zeeland, die hem – ongelezen – onder een manke tafelpoot legt en na drie jaar, uit angst voor een torenhoge boete, doorverkoopt aan De Slegte.

„I’ll be back”, zegt Koran in de laatste scène. Want: beter goed gejat, dan slecht bedacht. En een beproefd bruggetje naar een succesvolle trilogie bovendien.

Toch ben ik bang dat mijn hoopvolle mijmeringen ijdel zullen zijn. We kennen allemaal de regisseur van Koran – The Movie. Dat zal dus wel weer heel slechte sciencefiction worden, met een tenenkrommende Hollywood-moraal aan het eind.

Zo ziet het grote publiek ze het liefst.

Rob Wijnberg

nrc.next-redacteur en filosoof.