Is hij wel op tijd met de cadeaus?

Het aantal kijkers van het ‘Sinterklaasjournaal’ is de afgelopen jaren bijna verdriedubbeld. Wat is het geheim van dit programma waar ook volwassenen zonder kind naar kijken?

Marc-Marie Huijbregts speelt de zeurderige Sorry-Piet. (Foto NPS/Leendert Jansen) Marc-Marie Huijbregts is een zeurderige Piet. Foto NPS/Leendert Jansen actiefoto's genomen tijdens de opnamen van het Sinterklaasjournaal op 1-10-2007, locatie Pietenhuis Rooij, Lilian van

Rotterdam, 4 dec. - Nog maar zes jaar is het Sinterklaasjournaal in het land en nu is het zelfs niet gek dat er volwassenen zonder kinderen naar kijken. Ik ken ze. Veel makkelijker is het als je drie kinderen hebt die per se willen kijken. Dan kijk je gewoon mee. Een keer kwamen ze te laat thuis van de naschoolse opvang en toen Was Het Sinterklaasjournaal Niet Opgenomen! Foutje. O, ramp der rampen. Gelukkig is er een herhaling in de ochtend.

Het Sinterklaasjournaal van de NPS wordt van alle Sinterklaasprogramma’s op de Nederlandse televisie het beste bekeken. Dagelijks kijken er 650.000 kinderen (en volwassenen) naar. Veel meer dan bijvoorbeeld de 299.000 kinderen die naar de Club van Sinterklaas (Jetix) kijken. Het programma Ontbijtpiet (Nickelodeon) trekt 156.000 kinderen. Toen het Sinterklaasjournaal in 2001 begon, was het meteen een van de best bekeken kinderprogramma’s met een gemiddelde van 230.000 kijkers. De laatste jaren is het aantal kijkers bijna verdriedubbeld.

Wat is het geheim van dit populaire programma?

Allereerst De Sint. Er zijn maar weinig mannen die zo tot de verbeelding spreken als Sinterklaas. Dat zullen veel ouders zuchtend beamen. En het ís ook een prachtig verhaal van die goede man met z’n Pieten die op een stoomboot rondreist en die pakjes door schoorstenen gooit. Het is moderne mythologie in een tijdperk van Nintendo en Barbie.

En dan de spannende en bizarre avonturen. Terwijl het toch een afgekloven thema is. De belangrijkste elementen liggen muurvast: de Sint en de Pieten, de boot en het paard. Maar elk jaar is er wel weer iets nieuws waardoor het cadeautjesfeest in gevaar zou kunnen komen. Erger is voor de kinderen in Nederland momenteel ondenkbaar. Eerst zijn de kolen van de stoomboot op. Daarna blijkt de boot vol te zitten met Pieten-zonder-veer die eigenlijk onvoldoende zijn opgeleid voor hun moeilijk taak. Uiteindelijk neemt Pietje Precies de boot met de pakjes mee terug naar Spanje om Pieten mét veer op te halen. Maar is hij dan wel op tijd weer in Nederland? Het zijn concrete kinderproblemen, qua zwaarte vergelijkbaar met Het Klimaat en Irak.

En dan het format. Een journaal. Slim. Het maakt het programma volwassenachtig. Net als het Jeugdjournaal. Het maakt ook afwisseling van de verschillende items mogelijk. Eerst het hoofdverhaal en dan nog wat gekkigheden zoals de Pieten Opsporingsdienst (POD) of oud-nieuwslezer Harmen Siezen met een politiebericht: Het politieleenpaard heeft van Amerigo leren springen en is nu het beste springpaard. Althans dat dénken we. (Maar de kinderen weten dat het Amerigo zelf was.)

En – knipoog naar de ouders – zelfs nog een itempje met premier Balkenende die het gezeur over de Pieten-zonder-veer helemaal zat is. „Ik begrijp niet waar jullie zo negatief en vervelend over doen. Laten we blij zijn met elkaar. Laten we zeggen: Nederland kán het weer.”

Geen Sinterklaasjournaal zonder Dieuwertje Blok. Zij is net zo goed als Sacha de Boer, of misschien wel beter. Zij is de enige die het hoofd koel houdt. Samen met Sinterklaas dan. Ze is een mengeling van een juf en een moeder, precies de vrouw die kinderen willen. En ze geeft commentaar. Als de mannen van de POD, nu weer de Pieten Opleidings Dienst – later weer de Pakjes Opgooi Dienst – aandoenlijk aan het klooien zijn, zegt Dieuwertje vanuit de studio tussen pakjes en chocoladeletters: „Nou, dat wordt helemaal niets”. En dan wordt het niets.

En dan de cast. Bram van der Vlugt als Sinterklaas, sinds 1986. (Hulpsinterklazen, kijk alsjeblieft even goed hoe het moet, qua kleding en qua vriendelijke statigheid, zodat de tenenkrommende vertoningen dit jaar tot een minimum beperkt blijven. Dus geen gympen onder de tabberd, de krul van de staf naar vóren, geen schuine moppen en niet tante op schoot nemen. Maar wel net zo fijn praten als Bram van der Vlugt.)

Erik van Muiswinkel als verantwoordelijke Hoofdpiet, Maarten Wansink als Huispiet, Marc-Marie Huijbregts als zeurderige Sorry-Piet, en Anne Rats als serieuze Paardenpiet die nu ook voor het politiepaard Leen moet zorgen. Beter kan het gewoon niet. Hoewel: graag nog Aart Staartjes terug als verslaggever ter plaatse.

Zie ook de website: www.sinterklaasjournaal.nlSinterklaasjournaal is te zien om 17.42 u, Ned. 1 en 3.