Iran staakte in 2003 bouwen kernwapen

Iran heeft in 2003 zijn kernwapenprogramma stopgezet onder internationale druk, en voorzover bekend niet weer in gang gezet. Dat hebben de zestien Amerikaanse inlichtingendiensten gisteren in een onverwachte ommekeer gemeld.

Hun gezamenlijke National Intelligence Estimate (NIE) ondermijnt het standpunt van de regering van president Bush dat Iran een atoombom wil ontwikkelen. De Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Harry Reid, zei dat het rapport vraagtekens zet bij de „alarmerende retoriek over het gevaar dat Iran vormt” van de regering. Washington sluit uitdrukkelijk een aanval niet uit om Iran te verhinderen kernwapens te verkrijgen. Nationaal Veiligheidsadviseur Stephen Hadley zei gisteren dat het risico dat Iran een kernwapen verwerft „een ernstig probleem” blijft.

Iran reageerde vanochtend tevreden op het rapport van 150 bladzijden waarvan de kern is gepubliceerd. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Mottaki wordt het de wereld duidelijk dat de Iraanse nucleaire activiteit vreedzaam is. Israël, dat juist consequent harde druk bepleit op Iran, meldde dat Teheran waarschijnlijk in de tussentijd zijn kernwapenprogramma heeft hervat. Volgens minister van Defensie Barak verschaft het rapport geen volledig beeld.

In 2005 meldde een NIE nog dat Iran vastbesloten was kernwapens te ontwikkelen. De inlichtingendiensten melden nu „met groot vertrouwen” dat Iraanse militaire eenheden tot najaar 2003 aan de ontwikkeling van kernwapens maar toen zijn gestopt, voornamelijk in antwoord op internationale druk. „Met gematigd vertrouwen” taxeren zij dat Teheran zijn kernwapenprogramma tot midden 2007 niet had hervat. Maar zij weten niet of het leiderschap bereid is de stopzetting onbeperkt voort te zetten, dan wel specifieke criteria aanhoudt inzake eventuele hervatting van het programma. Eveneens met „groot vertrouwen” oordelen zij dat Iran de capaciteit heeft eventueel kernwapens te produceren als het daartoe zou besluiten. In dat geval kan het tussen 2010 en 215 een atoombom produceren.(AP, Reuters)