‘Iran bouwt niet aan kernbom’

Iran heeft zijn nucleaire wapenprogramma stilgelegd in 2003 en sindsdien niet hervat. Dat stellen alle zestien Amerikaanse inlichtingendiensten in een gezamenlijk rapport, waarvan de samenvatting gisteren is vrijgegeven.

De conclusie druist in tegen die van eerdere inlichtingenrapporten én tegen veronderstellingen van de Amerikaanse regering. Washington zei tot nog toe dat Iran actief werkt aan het ontwikkelen van een kernwapen. President Bush waarschuwde in oktober voor een „Derde Wereldoorlog” en vicepresident Cheney beloofde „ernstige gevolgen” als Teheran zijn wapenprogramma niet zou stilleggen. In campagnes voor de voorverkiezingen hebben verschillende presidentskandidaten zich recentelijk uitgelaten over de mogelijkheid van militaire actie tegen Iran.

Zelf heeft Teheran altijd gezegd zijn atoomprogramma alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden: het opwekken van energie.

Twee jaar geleden verklaarden de Amerikaanse inlichtingendiensten in een rapport ervan „overtuigd” te zijn dat Iran werkte aan een atoomwapenprogramma. „Met hoge mate van zekerheid” concluderen zij nu dat Iran in de herfst van 2003 zijn kernwapenprogramma heeft stilgelegd. „Een bepaalde combinatie van bedreigingen door verscherpt internationaal toezicht en toegenomen druk, in combinatie met mogelijkheden voor Iran om veiligheid, prestige en regionale invloed op andere wijze te verkrijgen zouden – als de leiders van Iran dat waarschijnlijk achten – Teheran er toe kunnen brengen om de huidige pauze in het nucleaire wapenprogramma te verlengen”, zo meldt het rapport. Maar Teheran zou „ten minste de deur openhouden om kernwapens te ontwikkelen”.

De nationale veiligheidsadviseur van de VS, Stephen Hadley, verklaarde gisteren dat het risico dat Iran een kernwapen krijgt nog steeds „een serieus probleem” is, maar dat het rapport hoop biedt op een diplomatieke oplossing van het conflict.

Lees het rapport via nrcnext.nl/mijnnext