Internet Weblog van de dag

Huizencrisis in de VS

Huizencrisis in de VS. Freek Staps schreef in deze krant uitgebreid over Amerikaanse huiseigenaren die in financiële problemen waren gekomen door hun hypotheek. Hij kreeg veel reacties met de centrale vraag: waarom helpt niemand? Op zijn weblog New York schrijft hij dat er nu iets lijkt te gaan gebeuren.

„Minister van Financiën Hank Paulson heeft de financiële sector (van banken tot hypotheeknemers tot investeerders op Wall Street) bij zich geroepen. Hij stelt voor (maar wil daar zelf niet aan meebetalen) dat ze de maandlasten van een paar honderdduizend Amerikanen moeten bevriezen (bij de nu zo gevreesde subprime- hypotheek schoot deze na twee of drie jaar juist enorm omhoog, wat betalingsproblemen en uitzettingen veroorzaakte). Dit is interessant want het is de eerste poging van het Witte Huis om de huizencrisis een beetje in de hand te houden. Of Paulson zijn zin krijgt? Officieel is er nog geen overeenkomst, die volgt later deze week. Ondertussen zijn er nogal wat kanttekeningen te maken: niet iedereen wordt geholpen. Als je nu al betalingsproblemen hebt, vergeet het dan maar. Als je de stijgende maandlasten wel aan zou kunnen, kom je ook niet in aanmerking. De hulp is alleen voor de middengroep.”

Kijk voor andere opmerkingen op: nrc.nl/newyork