Honing helpt beter tegen hoesten dan echte hoestdrank

rotterdam, 4 dec. Hoestende kinderen hebben `s nachts meer aan honing dan aan een hoestdrank met het dempende middel dextromethorfan. Dat schrijven Amerikaanse artsen in het decembernummer van Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, na een klein onderzoek onder kinderen en jongeren van twee tot achttien jaar oud. Een lepel honing voor het slapen gaan werkte beter dan niks doen: er werd, althans volgens de ouders, minder gehoest. Een lepel hoestdrank had geen effect. De onderzoekers zien twee redenen waarom honing zou kunnen werken: door antioxidanten, of simpelweg door de suikers in de honing. Suiker bevordert speekselvorming, en mogelijk ook slijmproductie in de luchtwegen, wat een smerend effect kan hebben op de keel en droge hoest onderdrukt. Of honing écht het best is, is niet keihard bewezen: onderzoek naar de overbekende hoestmedicijnen van de drogist wordt bijna niet gedaan.