Hollandse erwtensoep

Wat eet Nederland op pakjesavond? Ik heb geen idee, eerlijk gezegd, maar ik durf te voorspellen dat het eenvoudige doch voedzame kost zal zijn. Sinterklaas is er de man niet naar van sushi, kaviaar of geconfijte-druiven-op-een-mousse-van-eendenlever-met-armagnac te houden. Als ik hem moest inschatten zou ik zeggen: type blokjes kaas, cervelaatworst en een Amsterdams uitje. Het soort oer-Hollandse borrelhappen die ook Allerhande uit de oude doos heeft gehaald: domino’s van roggebrood met katenspekmousse, eieren gevuld met ansjovis en peterselie, Brabantse worstenbroodjes. Lekker eigenlijk wel. En prima passend bij de erwtensoep die ik, zoals vrijwel ieder jaar, ga maken.

Omdat erwtensoep het lekkerst is wanneer ’ie een dag van tevoren wordt bereid, geef ik je vandaag het recept. Laat de soep na het koken afkoelen en zet hem koud weg. Morgenavond warm je hem weer op en maak je hem af. Erwtensoep hoort dik te zijn. Hoe dik, daarover valt te twisten. Volgens sommigen moet een houten pollepel rechtop in de soeppan blijven staan. Anderen willen hem dun als tomatensoep. De mijne is een soort vloeiende erwtenzalf; je kunt altijd nog water toevoegen.

Voor 4 personen:

500 gram spliterwten

1 varkenspoot, hamschijf of 500 gram krabbetjes

1 stuk gepekeld spek met zwoerd (van ongeveer 200 gram)

2 laurierbladeren

2 preien

1 winterwortel

1 kleine knolselderij

2 aardappelen

1 rookworst

1 bos bladselderij

roggebrood

Spoel de spliterwten af onder koud stromend water. Breng in een grote pan 2,5 liter water aan de kook en voeg de erwten, het vlees en de laurier toe. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de erwten en het vlees in anderhalf uur zachtjes gaar koken.

Roer tussendoor af en toe in de pan. Maak de groente schoon. Snijd de prei in ringen; de wortel, knolselderij en aardappelen in blokjes. Voeg de groenten toe aan de erwten en het vlees en laat, onder af en toe roeren, een half uur zachtjes mee koken. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan. Laat zowel de soep als het vlees afkoelen en bewaar alles in de koelkast tot morgen. Breng morgen de soep tegen de kook aan. Voeg de rookworst toe en laat hem 20 minuten wellen (= niet koken).

Verwijder vellen en botten van de varkenspoot of hamschijf en snijd of pluk het vlees in kleine stukken. Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in dunne plakken. Was de bladselderij en hak de kruiden grof. Vis de rookworst uit de soeppan en snijd in plakjes. Voeg het vlees, de worst en de selderij toe aan de soep en maak hem op smaak met zout en peper.

Geef er het roggebrood en de plakken spek bij (of, wat ook kan, maak die dingetjes die in Allerhande staan).