Games verbieden?

Een Kamermeerderheid is voor een verbod op ”extreem gewelddadige games”. Een opmerkelijk standpunt in een week waarin de regering zijn ”zorgen uitspreekt” over de film die Wilders wil maken over de Koran. En hoewel de regering het hem ”ontraadt”, komt het bij niemand op om het hem te verbieden.

Ironisch genoeg was het Wilders die afschuw opriep in de Kamer toen hij opriep tot een verbod op de Koran. Boeken verbieden, dat gaat iedereen te ver. Dan wordt de vrijheid van meningsuiting aangetast.

Terug naar de games. Net zoals de stripverhalen in de jaren vijftig de schuld kregen van de zedenloosheid van de jeugd, krijgt nu dit nieuwe medium de schuld van afwijkend gedrag. Games lijken te zijn uitgesloten van het recht op vrije expressie.

Het spel Manhunt 2 toont grof geweld. Er zitten sadistische scènes in. Onsmakelijk? Waarschijnlijk wel. Maar is smaak een goede reden om iets te verbieden?

Dan de angst om de nog steeds niet bewezen `invloed` die games zouden hebben op mensen. Is dat een reden om dit medium aan een strengere maat te meten dan andere media? Als dat een overtuigend argument is, dan heeft Wilders kennelijk ook gelijk. Er zijn meer mensen vermoord in naam van de Bijbel, dan in naam van welk boek dan ook. Verbieden dus?

Ofwel alles is toegestaan, of niets. Er is altijd wel een reden te verzinnen om een boek, film, spel of lied te verbieden. Het verbieden van videospellen is precies hetzelfde als het verbieden van boeken of films.