Europees-Afrikaanse jongerentop Lissabon

ROTTERDAM. Voor het eerst wordt een Europese top voorafgegaan door een bijeenkomst van jongeren. Meer dan 250 vertegenwoordigers van Afrikaanse en Europese jongerenorganisaties komen van 5 tot 7 december samen in Lissabon. Vóór de aftrap van de `volwassen` Afrikatop praten ze onder meer over duurzame handel, het klimaat, migratie en seks. De woordvoerder van de Nederlandse delegatie, Rogier Elshout van de Nationale Jeugdraad, vindt dat jongeren betrokken zijn bij deze thema`s. ”Neem nu de Afrikanen die op een bootje naar Europa springen, dat zijn allemaal jongeren. Ik wil in de eindverklaring van de top graag een kritische noot over het Europese migratiebeleid terugvinden.” Volgens Elshout zijn er grote verschillen tussen Europese en Afrikaanse jongerenorganisaties. Zo is de voorzitter van de Afrikaanse jongerenraad een veertiger. ”Andere Afrikaanse jeugdverenigingen spreken eerder uit naam van hun regering dan van de nationale jeugd.” Elshout vreest dat veel gesprekken daardoor verzanden in `een saaie bedoening`. ”Voor mij hoeft het niet allemaal zo politiek correct.” De eindverklaring van de jongerentop wordt aangeboden aan de regeringsleiders op de EU-Afrikatop.

Volg de top via nrcnext.nl/mijnnext