Emissie Tomtom van half miljard

Tomtom gaat voor maximaal een half miljard euro nieuwe aandelen uitgeven om de overname van digitalekaartenmaker Tele Atlas te financieren. Dat maakte de maker van navigatieapparatuur gisteren nabeurs bekend.

De koers van Tomtom kelderde vanochtend met 10 procent, tot 56,36 euro rond het middaguur.

Eerder had Tomtom al aangegeven de financiering voor de overname van 2,9 miljard euro rond te hebben. Het bedrijf zou het overnamebedrag betalen met 600 miljoen euro aan eigen kasgeld en 2,3 miljard euro aan korte- en langetermijnleningen. Die leningen hadden de banken ABN Amro, Rabobank en Goldman Sachs al toegezegd, meldt het bedrijf. Door het geld dat deze emissie moet opbrengen, denkt het bedrijf geen kortetermijnlening van 450 miljoen euro aan te hoeven gaan, licht een woordvoerder toe.

De nieuwe aandelen worden geplaatst bij een selecte groep institutionele beleggers. De plaatsing moet aan het eind van vanmiddag zijn geregeld, waarna duidelijk wordt hoeveel verwatering er optreedt. Vier oprichters van Tomtom, die nog bij het bedrijf werken, hebben nog altijd 57 procent van de aandelen Tomtom in handen. Dat wordt door deze emissie minder.

Tomtom heeft al 29,9 procent van de aandelen Tele Atlas gekocht, voor ongeveer 800 miljoen euro. Dat is betaalt met 600 miljoen euro kasgeld en een kortlopende kredietfaciliteit van 200 miljoen.

Het bedrijf verwacht de overname in april af te ronden. De overname loopt vertraging op omdat de Europese Commissie aanvullend onderzoek wil doen naar de consequenties van de overname voor de concurrentie op de digitalekaartenmarkt. De Commissie maakt zich ernstige zorgen over het feit dat door deze overname één van de twee wereldwijd opererende leveranciers van digitale kaartinformatie verdwijnt. De andere, oud-Philipsdochter Navteq, komt binnenkort naar alle waarschijnlijkheid in handen van mobieltjesmaker Nokia.

Het feit dat er maar twee grote makers van digitale kaarten zijn, leidde tot een kortstondige overnamestrijd om Tele Atlas. Het eerste bod van 2 miljard euro dat Tomtom deze zomer deed, werd eind oktober overtroefd door Tomtom’s Amerikaanse concurrent Garmin. Met het bod van 2,9 miljard euro wist Tomtom Garmin af te schudden. Tele Atlas lijdt nog altijd verlies.